Capitala Belgiei, Bruxelles, devastata de proteste anti-guvernamentale violente

Capitala Belgiei, Bruxelles, devastata de proteste anti-guvernamentale violente

Peste 110.000 de persoane au manifestat joi la Bruxelles impotriva masurilor de austeritate anuntate de noul Guvern de dreapta, a anuntat politia, relateaza AFP. Un alt motiv de nemultumire este amanarea deciziei prin care varsta de pensionare a fost stabilita la 67 de ani incepand din 2030, fata de 65 de ani in prezent.

acum 113 luni (6 Nov 2014)

Protestatarii au aruncat cu pietre din pavaj, iar politistii au recurs la tunuri cu apa impotriva demonstrantilor. Peste 110.000 de persoane au manifestat joi la Bruxelles impotriva masurilor de austeritate anuntate de noul Guvern de dreapta, a anuntat politia, relateaza AFP. Sindicatele, care au organizat marsul impreuna cu partidele de stanga, sustin ca sunt pana la 130.000 de participanti. Organizatorii au salutat mobilizarea "istorica" ce a depasit cu mult ultimele manifestatii nationale impotriva masurilor de austeritate, organizate in 2011 si 2013. Zeci de mii de persoane, purtand haine in rosu, verde si albastru, culorile celor trei mari sindicate belgiene, au manifestat pe marile bulevarde din centrul orasului. "Sunt necesare eforturi, este clar, dar pachetul de masuri propus de Guvern este foarte nedrept. De fapt, marile companii si detinatorii de capitaluri nu participa la eforturile de solidaritate.

Mai multe sectoare industriale din Belgia se confrunta cu probleme, in special in sectorul siderurgic si in porturile din Anvers si Zeebruges, dar si posta si invatamantul. Sindicatele, partidele socialiste, ecologistii si extrema-stanga, aflata in opozitie, denunta in special decizia de a renunta pentru 2015 la indexarea salariilor in functie de inflatie, ceea ce inseamna ca salariile si alocatiile sociale nu vor creste automat. Un alt motiv de nemultumire este amanarea deciziei prin care varsta de pensionare a fost stabilita la 67 de ani incepand din 2030, fata de 65 de ani in prezent. Masurile de austeritate vor afecta, de asemenea, si alte sectoare, printre care cultura, sectorul public sau domeniul cercetarii. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro