Capitala a ramas fara sange. Chirurgii nu mai pot opera
Medicii chirurgi spun ca prefera sa amane operatii decat sa puna in pericol viata pacientilor, in timp ce bolnavii care au nevoie de transfuzii de sange ajung pe o lista de asteptare care creste pe zi ce trece. Doina Gosa: "Nevoia spitalelor s-a dublat" Chirurgul a aratat ca exista o legatura intre criza de sange care apare, de regula, vara si perioada de concedii. De doua saptamani, sunt pusi pe listele de asteptare si nu stiu cand vor primi transfuzia de sange care are menirea de a-i tine in viata. "A trebuit sa aducem pungi de sange din Prahova, din Pitesti, din Buzau, spitalele de acolo nu au nevoie de cantitati atat de mari.
Spitalele mari din Capitala se confrunta cu o criza fara precedent de sange. Medicii chirurgi spun ca prefera sa amane operatii decat sa puna in pericol viata pacientilor, in timp ce bolnavii care au nevoie de transfuzii de sange ajung pe o lista de asteptare care creste pe zi ce trece. "De regula, vara scade numarul donatorilor data fiind perioada de concedii si faptul ca studentii pleaca din Bucuresti, dar in acest an criza este mai mare", au explicat oficiali ai Centrului de Transfuzii Bucuresti.
Academicianul Ioanel Sinescu, seful Centrului Uronefrologie si Transplant Renal de la Institutul Clinic Fundeni, spune ca in acest moment chirurgii nu pot asigura un act medical conform protocoalelor si exista riscul sa ajunga in situatia in care sa fie acuzati de malpraxis.
"Este foarte grav, pentru ca fara sange nu se pot face operatii de amploare, risti sa pui in pericol viata pacientului daca nu ai suficient sange. In momentul de fata, nu putem asigura un act medical conform protocoalelor medicale si riscam sa ajungem intr-o situatie in care sa fim acuzati de malpraxis. Am ajuns sa aman in aceste zile operatii pentru ca era nevoie de mult sange, dar sunt pacienti pe care nu-i poti amana si cu care trebuie sa intri in sala neaparat, altfel risti sa ii pierzi", a declarat, pentru "Adevarul", academicianul.
Doina Gosa: "Nevoia spitalelor s-a dublat"
Chirurgul a aratat ca exista o legatura intre criza de sange care apare, de regula, vara si perioada de concedii.
Doctorul Doina Gosa, sefa Centrului de Transfuzii Bucuresti, confirma spusele chirurgului de la Institutul Fundeni. De cateva zile, colectam cam 340 de pungi, ceea ce reprezinta totusi o crestere. Ma mir si eu, nu inteleg de ce romanii, care sunt generosi, nu vin sa doneze. Din aceasta cauza, au de suferit pacientii cu boli hematologice, adica inclusiv talasemicii, o categorie de bolnavi care are nevoie de transfuzii bilunare pe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro