Capcanele politetii. Cand si cui ii putem spunem "tu" si in ce situatii folosim "dumneavoastra"

Capcanele politetii. Cand si cui ii putem spunem

Va recomandam si: Bunele maniere si igiena personala: "Apa de toaleta nu le e permisa decat acelora care mai intai s-au spalat bine" 20 de reguli de respectat la masa: nu manca nimic cu mana, du mancarea la gura, nu gura la mancare Codul bunelor maniere in mediul digital: cum trebuie sa le urezi la multi ani prietenilor si ce faci cand trebuie sa iti anunti seful ca nu ajungi la birou

acum 38 luni (22 Apr 2017)

Aurelia Marinescu, autoarea "Codului bunelor maniere astazi", dezleaga misterul si formulelor de politete, invatandu-ne cum sa nu devenim ridicoli si sa evitam capcanele.

Iata cele mai simple reguli pe care trebuie sa le urmam pentru a da dovada de buna crestere:

1. A doua: tutuirea se face de catre cel mai in varsta, de catre superior si de catre doamna - domnului. La varste apropiate, la cei din medii sociale asemanatoare, cu acelasi grad de cultura este chiar ridicol sa spunem mereu "dumneavoastra". Dar cred ca nu vom putea niciodata sa spunem cu nonsalanta "tu" batranului medic care ne-a operat sau profesorului mult mai in varsta care ne-a fost diriginte, chiar daca am terminat o facultate si am devenit colegi de cancelarie. Si pentru astfel de persoane exista o solutie eficienta.

"Incercati sa prelungiti putin discutia si, cu un aer natural, sa va adresati persoanei in cauza cu "dumneavoastra" la sfarsitul frazei; El mi-a spus sa revin" si nu "Dansul mi-a spus sa revin". " si nu "Dansa era insotita de ... Azi nu se mai spune parintilor "dumneata", ci chiar pe numele mic, in loc de mama si tata. Daca atmosfera e destinsa si calma, daca relatiile se bazeaza pe respect si afectiune profunda, totul este O.K. Nu este cazul sa ne formalizam si sa consideram familia respectiva prost crescuta. Soacrelor si socrilor ne putem adresa cu mama si tata. Si lor le putem spune, daca sunt de acord, pe numele mic.

Cartea, un adevarat bestseller national

Pretutindeni in lume, cartile care ne invata normele comportamentului civilizat se bucura astazi de un imens succes. "Codul bunelor maniere astazi" nu face exceptie: la douazeci de ani de la aparitie s-a vandut in peste 300.000 de exemplare.

In urma extraordinarului succes al cartii, autoarea, Aurelia Marinescu(licentiata a Facultatii de Limba si Literatura Romana), a fost invitata sa vorbeasca la radio si la televiziune, sa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro