Capcanele creditelor rapide: dobanzi de peste 92.000%. Imprumuti un leu si platesti inapoi de 900 de ori mai mult

De pilda, pe site-ul unui astfel de IFN, HoraCredit, scrie ca in cazul unui credit de 1.000 de lei, acordat pentru 7 zile, DAE, care reprezinta costul total - dobanzi plus comisioane - poate ajunge la 92621,7%. Mesajul este neclar, pentru ca de fapt, la o DAE de 7715%, aplicata la toata suma imprumutata de 1.400 de lei, daca nu respecti scadenta, costul total este de circa 108.000 lei, conform calculelor noastre. Conform informatiilor primite de "Romania libera" de la BNR, in ultima perioada se observa o crestere semnificativa la imprumuturile acordate de IFN-uri, pe fondul general al majorarii creditarii de consum.

acum 30 luni (12 Jul 2017)

Cele mai multe sunt legate de informatiile neclare legate de costul real al creditului, care, in lipsa reglementarilor, poate ajunge la un nivel halucinant.

Un control recent al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) la institutiile financiare nebancare (IFN-uri) a scos la iveala extrem de multe probleme, din 40 de operatori in domeniu, 37 inregistrand abateri de la lege. Procentul este urias si reflecta cum lucrurile par a fi scapate de sub control pe aceasta piata a creditelor rapide, unde fiecare creditor isi face practic propriile reguli, iar dobanda anuala efectiva nu are limita si poate depasi chiar 92600%, asa cum am descoperit la o simpla cercetare a ofertelor.

Comisioane nelegale

Lista abaterilor constatate in controlul din perioada 8 mai - 16 iunie este extrem de lunga si include lipsa mentionarii dobanzii penalizatoare in contract sau chiar a dobanzii. Totodata, nu se specifica clar si concis dreptul de rambursare anticipata si nu exista procedura clara de rambursare anticipata partiala sau totala. Mai grav, inspectorii ANPC au constatat ca se percep comisioane in afara celor permise de legislatia in vigoare, un exemplu fiind comisionul de prelungire perceput in sume diferite pentru prelungirea datei de scadenta initial agreata. nerespectarea termenului minim de 15 zile precontractual, in care consumatorul are dreptul de a primi informatiile privind creditul oferit; neoferirea unui exemplu de calcul DAE reprezentativ sau nementionarea ipotezelor folosite in calculul DAE sunt alte cateva exemple de nereguli constatate de ANPC.

De asemenea, in cazul retragerii din contract in cadrul celor 14 zile puse la dispozitie, IFN-urile verificate percep nu doar sumele utilizate din credit si dobanda aferenta, ci si comisionul de administrare. De asemenea, in anumite cazuri, creditorii au perceput timp de 59 de luni doar dobanda, dupa care in ultima luna se plateste suma imprumutata. ANPC a mai constatat c... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro