Capcanele alimentare in care cad romanii: de ce nu cumpara fructe si legume imperfecte, desi sunt la fel de sanatoase

Capcanele alimentare in care cad romanii: de ce nu cumpara fructe si legume imperfecte, desi sunt la fel de sanatoase

Ei spun ca evenimentul e cu atat mai relevant acum, cand plenul Camerei Deputatilor a adoptat propunerea legislativa privind reducerea risipei alimentare - ce prevede vanzarea la pret redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare pentru consum si impune sanctiuni de pana la 10.000 de lei pentru agentii economici care incalca prevederile. Cifre Trtistram Stuart, expert in risipa alimentara si fondator al unei organizatii de caritate, declara pentru ENS News - citat de natgeo.ro - ca "e un scandal ca se risipeste mancarea intr-o tara cu milioane de oameni flamanzi.

acum 47 luni (21 Oct 2016)

la aceste intrebari vor raspunde reprezentantii mai multor organiztii non-guvernamentale din Cluj care vor gati sambata o cina cu fructe si legume nedorite de unii oameni din pricina formelor lor imperfecte.

Initiativa le apartine celor de la JCI, care sunt sustinuti de Repair Cafe Cluj si Cimbru. Ei spun ca evenimentul e cu atat mai relevant acum, cand plenul Camerei Deputatilor a adoptat propunerea legislativa privind reducerea risipei alimentare - ce prevede vanzarea la pret redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare pentru consum si impune sanctiuni de pana la 10.000 de lei pentru agentii economici care incalca prevederile. Cei care vor gati cina comunitara ii vor avea alaturi de ei pe bucatarii profesionisti - Nicu Craciun, chef la Adi Steakhouse si Ioana Crisan, patiser La Bonbonniere, ambii fondatori Cimbru. Fructele si legumele folosite provin din piete si vor avea forme considerate inestetice, pe care multi oameni nu le vor alege sa le cumpere, desi ele sunt si comestibile.

"Initiativa noastra isi propune sa le arate clujenilor ca fructele si legumele inestetice sunt la fel de gustoase precum cele care nu au niciun cusur din punct de vedere vizual. Vom merge in piete si ii vom ruga pe comercianti sa ne doneze acele fructe si legume care, din cauza aspectului, nu se vand si care ar ajunge la gunoi din cauza asta. Din ele vom prepara o cina delicioasa si sanatoasa pentru noi si pentru cei care s-au inscris la cina comunitara", spun reprezentantii JCI Cluj, initiatorii proiectului. Organizatorii spun ca ar mai fi loc de 10-15 persoane ce impartasesc ideile lor legate de risipa alimentara. Organizatia se implica in proiecte de antreprenoriat si sociale printre care Food Waste Combat, SALT (Sustinem Antreprenori si Lideri Tineri), Ride2Work, Serile JCI, Innovate Networking. Cifre

Trtistram Stuart, expert in risipa alimentara si fondator al unei organizatii de caritate, declara pentru ENS News - citat de nat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro