Capcanele acordarii voucherelor de vacanta in bani

Capcanele acordarii voucherelor de vacanta in bani

Este o lipsa de respect si fata de colegul dumneaei de guvern, ministrul Turismului, care se zbate sa fie aprobata acea modificare ce permite si bugetarilor sa primeasca vouchere de vacanta in valoare de 1.450 de lei de persoana", a declarat presedintele ANAT, Alin Burcea.

acum 44 luni (11 Jun 2017)

In Comisia de munca a Camerei Deputatilor s-a aprobat pe 6 iunie modificarea Legii salarizarii, cel mai important aspect fiind acela ca de la 1 decembrie 2018 voucherele de vacanta vor fi inlocuite cu bani.

Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a declarat atunci: "Mai multi bugetari iau tichete de masa anul acesta si, de asemenea, este o ordonanta de urgenta, data de Guvernul Romaniei, in care toti bugetarii iau un voucher de vacanta, dar care nu este in bani, cum este anul viitor, ci este tichet. Acestea au stabilit sistemul voucherelor de vacanta cu mai multe principii, precum sustinerea si cresterea turismului intern (spre deosebire de primele de vacanta, voucherele se consuma numai in Romania), protejarea starii de sanatate a angajatilor (se reduc cheltuielile cu sanatatea, se mareste productivitatea muncii) si reducerea evaziunii fiscale in domeniul turismului.

Ce efecte negative va avea

Potrivit ANAT, transformarea voucherelor in indemnizatii va avea mai multe efecte negative, respectiv aparitia evaziunii fiscale ANAT sustine ca acesti bani nu se vor duce in turism, fiind dificil de urmarit 1,2 milioane de deconturi. De asemenea, masura creeaza discriminare intre angajatii din sistemul privat, care primesc vouchere de vacanta, si cei din sistemul public, care primesc indemnizatii in bani.

Mai mult, potrivit Asociatiei, sistemul care in prezent functioneaza, anul trecut acordandu-se vouchere de vacanta in valoare de 10 milioane de euro, va avea doua mecanisme diferite, unul pentru angajatii companiilor private, unul pentru salariatii institutiilor publice.

"Dupa parerea mea este un dispret total si o lipsa totala de respect fata de noi, cei din turism, a ministrului Muncii. Este o lipsa de respect si fata de colegul dumneaei de guvern, ministrul Turismului, care se zbate sa fie aprobata acea modificare ce permite si bugetarilor sa primeasca vouch... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro