Cand viata bate filmul. Peripetiile unui oltean care a ajuns sa lupte in Legiunea Straina

Cand viata bate filmul. Peripetiile unui oltean care a ajuns sa lupte in Legiunea Straina

Inainte de 1990, pe la Burila Mare, o localitate dunareana din Mehedinti, multi romani si-au implinit visul: acela de a scapa de teroarea comunista si de a-si gasi libertatea in tarile occidentale, trecand ilegal frontiera peste Dunare. In timpul unei misiuni in Djibouti, olteanul nostru a avut curajul sa-l contrazica in timpul unei vizite in incinta unitatii militare chiar pe ministrul Apararii din Franta, de la acea vreme, Charles Hernu (un ministru despre care se spune ca a vandut informatii unor tari de dincolo de Cortina de Fier, printre care si Romania): "Cum eram asezati in careu, s-a oprit in dreptul meu si a intrebat: . Dupa cinci ani petrecuti in legiune, romanul a continuat sa traiasca la Paris, unde, alaturi de prietenii sai din fosta Iugoslavie, a asigurat protectia unor vedete ale vremii respective, printre care si Catherine Deneuve , s-a ocupat de un lant de restaurante, iar dupa 1990 s-a reintors in Romania, pe meleagurile natale, unde si-a deschis o firma de transport.

acum 68 luni (21 Jan 2017)

Inainte de 1990, pe la Burila Mare, o localitate dunareana din Mehedinti, multi romani si-au implinit visul: acela de a scapa de teroarea comunista si de a-si gasi libertatea in tarile occidentale, trecand ilegal frontiera peste Dunare. Ca soldat intr-o unitate militara de la Vatra Dornei, traise pe propria piele umilinta de a munci in constructii alaturi de colegii sai. Slobod la gura, a intrat usor in atentia structurilor de securitate de la acea vreme fiindca, dupa un pahar in plus, nu se ferea sa vorbeasca admirativ la adresa Occidentului, lasand sa se inteleaga ca un trai acolo este mult mai bun.

Si cu toate astea, Dumitru a reusit sa fenteze sistemul de la acea vreme, desi era monitorizat indeaproape. Isi aminteste si acum data de 20 august 1981, noaptea in care, alaturi de alti doi tineri din sat, a pus la cale sa treaca Dunarea inot la sarbi. Asa, fara mari pregatiri, au pornit la drum doar cu un curaj nebun si o sticla de vermut de la bufetul satului. Dumitru era un bun inotator, doar crescuse pe malul Dunarii, dar ceilalti doi au trebuit sa treaca Dunarea pe niste anvelope de tractor. Din cauza curentilor puternici, unul din tovarasii sai de drum a cazut de pe anvelopa si a fost la un pas de moarte.

"La un moment dat, unul dintre tovarasi a scapat de pe camera, a inceput sa zbiere de panica, si noaptea se aude si cel mai mic zgomot. PE MANA POLITIEI IUGOSLAVE

Cu chiu cu vai au trecut apa la sarbi si pana dimineata au dormit pe malul Dunarii, acoperiti de paie. Au fost dusi la Politia din Kladovo pentru a fi anchetati, un mic orasel de pe malul sarbesc al Dunarii din dreptul municipiului Drobeta Turnu Severin, unde, inainte de 1990, foarte multi severineni veneau la cumparaturi in baza unui permis de libera trecere. Ironia vietii face ca, in timp ce Dumitru se afla in ancheta, peste drum, la un magazin, tatal sau, care habar n-vea de isprava fiului sau, sa fie la cumparaturi. De ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro