Cand prea mult bine ne face rau: cum sa ne revenim dupa minivacanta de sarbatori

Cand prea mult bine ne face rau: cum sa ne revenim dupa minivacanta de sarbatori

In ciuda a ceea ce ne punem in minte, organismul reactioneaza altfel decat ne-am astepta, iar un astfel de exemplu este sindromul bolii timpului liber, care se manifesta prin simptome similare cu ale unei viroze, cu stare de rau punctata de nevralgii, dureri de cap, dureri musculare, stare de oboseala etc. De fapt, organismul nu poate face fata acestor schimbari bruste de ritm, de la serviciu la relaxarea de scurta durata de acasa, nu avem suficient timp la dispozitie pentru a ne odihni si astfel ajungem sa revenim la serviciu cu o stare generala de rau.

acum 98 luni (2 Jan 2015)

In ciuda a ceea ce ne punem in minte, organismul reactioneaza altfel decat ne-am astepta, iar un astfel de exemplu este sindromul bolii timpului liber, care se manifesta prin simptome similare cu ale unei viroze, cu stare de rau punctata de nevralgii, dureri de cap, dureri musculare, stare de oboseala etc.

Aceste simptome sunt destul de intalnite la persoanele stresate la locul de munca, angajati care muncesc din greu mai ales pe final de an cu gandul sa-si rezolve toate problemele pentru a se putea bucura de scurta vacanta de sarbatori, fara sa realizeze ca pana si acest plan in sine reprezinta un factor se stres.

Daca in timpul in care muncim organismul se mobilizeaza si face fata stresului, in scurtele perioade de relaxare, cum sunt weekendurile sau aceste minivacante prilejuite de diverse sarbatori ne iesim din ritm si sistemul imunitar devine vulnerabil, moment prielnic instalarii simptomelor amintite, precum durerile de cap, musculare, nevralgiile, stare accentuata de oboseala etc. De fapt, organismul nu poate face fata acestor schimbari bruste de ritm, de la serviciu la relaxarea de scurta durata de acasa, nu avem suficient timp la dispozitie pentru a ne odihni si astfel ajungem sa revenim la serviciu cu o stare generala de rau. Astfel oamenii nu se simt relaxati pentru ca nu se pot detasa automat, nu pot trece instantaneu la o viata linistita si nu se pot rupe atat de repede de toate gandurile legate de activitatea obisnuita, in opinia psihologului Keren Rosner. Cu cateva zile inainte de a reveni la serviciu incercati sa adoptati un program de somn echilibrat, sa va treziti cat mai aproape de ora la care obisnuiati sa va treziti inainte de minivacanta si sa mergeti la culcare devreme. Un program haotic pana in ziua in care va trebui sa reveniti la munca nu va face decat ca perioada de readaptare sa fie mai lunga si anevoioasa, sa aveti un randament scazut. Pentru ca multe persoane devin nelinistite in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro