Cand pot deveni mortale cele mai apetisante fructe. Otrava din desertul gustos: cui sunt interzise capsunele
"In afara de vitamina C, capsunele sunt o sursa bogata de vitamine din complexul B, indeosebi de acid folic si vitamina B6, precum si vitamina K", explica dr. Fibrele pe care capsunele le contin ajuta la reducerea nivelului de colesterol si de trigliceride din organism, prevenind astfel si bolile de inima si actionand ca adjuvant in hipertensiune. Exista peste 20 de diferite specii de capsune, cea mai populara fiind capsuna de gradina. Castanele, cea mai buna sursa de vitamine, ne protejeaza de infarct Fructul care face minuni: intinereste, previne balonarea si ajuta in curele de slabire - sase motive pentru care sa mananci ananas Cel mai puternic antioxidant, interzis copiilor.
Alergiile la fructe sunt in mare parte ereditare, spun medicii. "Pentru a-ti da seama la care fructe este alergic copilul tau trebuie sa stii la ce fructe manifesti tu si partenerul tau reactii alergice. Trebuie manifestata prudenta la copiii mai mici de un an. Aceste fructe nu trebuie introduce in alimentatia copilului mai devreme de un an deoarece sistemul imunitar si cel digestive nu sunt complet dezvoltate", spune dr .Denisa Zaharia, medic de familie.
Apararea organismului impotriva atacului
Conform specialistilor, alergia alimentara este un raspuns anormal la un aliment, mediat de sistemul imun.
Alergiile alimentare apar in special la persoanele cu teren atopic, ceea ce inseamna ca au o tendinta mostenita de a dezvolta reactii alergice.
"Cand un aliment care genereaza o reactie alergica este ingerat pentru prima data, sistemul imun nu recunoaste substanta respectiva si o considera straina(alergen).
Cum se manifesta alergia
Manifestarile alergiei la fructe apar aproape imediat dupa ce copilul a mancat respectivul aliment. Simptomele variaza de la reactii usoare ca iritatii locale (pustule) in zona pe care a atins-o fructul (in zona gurii) pana la reactii moderate ca: urticarie, iritatii ale pielii, diaree, greata, varsaturi, rinita alergica, conjunctivita alergica, crampe abdominale sau stomacale. Aceasta este o reactie grava a organismului la factorul alergenic care implica: umflarea gatului sau limbii, dificultati de respiratie (gafaiala, imposibilitatea de a respira - hipoxie), scaderea tensiunii arteriale etc.
"Tratamentul consta in administrarea de antialergice si antihistaminice, medicamente ce pot fi prescrise numai de medic. Este foarte important un consult de specialitate, pentru ca altfel se pot masca anumite simptome de debut ale unei alergii severe, care poate avea ulterior consecinte grave. Bineinteles ca pers... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro