Cand nu vor mai fi primarii superstaruri
Chiar si edilii din comunele in care asfaltul este o notiune straina organizeaza an de an asa-numitele "zile ale comunei", unde sunt aruncati zeci de mii de euro pe spectacole de o calitate indoielnica. Un lider de partid spune ca, in conformitate cu Legea 215, primarul trebuie sa se ocupe de transportul in comun, de trama stradala, de salubritate si de ordine publica. Vorbim, mai precis, de colectivism, caracterizat prin asteptarea ajutorului din partea comunitatii, lipsa de initiativa, viziunea contraproductiva asupra proprietatii private si, mai presus de toate, nepotismul si primatul intereselor de grup.
"Sa fii primar aici este o chestie onorifica", imi spunea, de curand, o prietena stabilita in Anglia. As spune ca este atat de onorifica si lipsita de importanta incat ea insasi a aflat, dupa luni bune, ca mama prietenului ei este primar intr-o localitate de langa Manchester.
Va propun un exercitiu de imaginatie: ganditi-va la unii dintre primarii acestei tari, fosti sau actuali, cum ar fi Oprescu, Mazare, Piedone, Nichita, Vanghelie, etc. Ei nu sunt sau nu au fost numai primari, ci adevarate vedete media, superstaruri vanate de televiziuni si de reviste cu coperti lucioase. Nu mai erau primari, ci conducatorii unui mic imperiu, in care taiau si spanzurau dupa propria vointa, nepasatori la dezastrele pe care le lasau in urma. Au invatat bine lectiile democratiei si si-au dezvoltat adevarate abilitati de a ramane la putere. Piedone adulmeca halcile de carne din piete si poza intr-un Ninja al Protectiei Consumatorilor, Mazare inventa celebrele pachete cu pui, ulei si zahar.
Sunt mii de cazuri la nivelul intregii tari. Chiar si edilii din comunele in care asfaltul este o notiune straina organizeaza an de an asa-numitele "zile ale comunei", unde sunt aruncati zeci de mii de euro pe spectacole de o calitate indoielnica. Nu scrie nicaieri de pachete, de circ. Alesii locali din Romania au inventat insa cu de la sine putere punctul z: "dati alegatorilor paine si circ".
Un lider de partid spune ca, in conformitate cu Legea 215, primarul trebuie sa se ocupe de transportul in comun, de trama stradala, de salubritate si de ordine publica. Mai are in atributii finantarea unei parti a sistemului de sanatate si a celui de invatamant.
Romania nu va functiona cum trebuie pana cand primarii nu vor respecta si aplica legea 215. Prietena de care va vorbeam la inceput imi spunea ca in Anglia de orase se ocupa consiliile, nu primarii. La noi, din pacate, consilierii sunt de cele mai multe ori marionetele primarilor sau dusmanii lor politici de moarte. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro