Cand ne poate amenda Politia pentru postarile de pe Facebook

Cand ne poate amenda Politia pentru postarile de pe Facebook

"Directia Politia Locala Timisoara face cunoscut faptul ca, potrivit unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, reteaua de socializare Facebook a fost declarata spatiu public, motiv pentru care orice postare jignitoare poate fi sanctionata cu amenda in conformitate cu prevederile Legii 61/1991 republicata, aspect valabil pentru orice persoana care se simte lezata de apelativele postate pe reteaua de socializare", a explicat intr-un comunicat Politia Locala Timisoara. Potrivit Legii 61/1991 constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni: Savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice.

acum 79 luni (30 Apr 2017)

O dovedesc tot mai frecventele sanctiuni pe care le primesc cei care isi permit sa le atraga atentia politistilor locali pe Facebook atunci cand gresesc, sanctiuni despre care expertii in Drept si sociologii sustin ca sunt abuzive.

Concret, politistii locali sunt singurii care pana acum au speculat decizia Curtii Supreme din 2014, care a stabilit ca spatiul de pe retelele sociale este public, si nu privat. Numai ca, de multe ori, acestia i-au sanctionat abuziv pe cetateni, care de altfel au ales sa-si faca dreptate in instanta.

Cel mai recent caz, care a devenit si viral pe internet, este cel al timisoreanului Corneliu Vaida care a avut indrazneala de a ironiza, pe Facebook, faptul ca politistii locali si-au parcat masinile pe trotuar, blocand accesul pietonilor. "Militiene Cojan, tu si adunatura ta de nesimtiti, ce-ar fi sa va auto-amendati?", a scris Vaida langa fotografia distribuita pe reteaua de socializare.

"Directia Politia Locala Timisoara face cunoscut faptul ca, potrivit unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, reteaua de socializare Facebook a fost declarata spatiu public, motiv pentru care orice postare jignitoare poate fi sanctionata cu amenda in conformitate cu prevederile Legii 61/1991 republicata, aspect valabil pentru orice persoana care se simte lezata de apelativele postate pe reteaua de socializare", a explicat intr-un comunicat Politia Locala Timisoara. Politistii s-au plasat in zona handicapului

Specialistii in Drept sustin insa ca Politia Locala poate fi acuzata foarte usor de abuz deoarece timisoreanul nu a facut altceva decat sa semnaleze incalcarea unor reguli de catre cei pusi sa vegheze la respectarea lor.

"Sunt niste prevederi europene care se refera la libertatea de exprimare - unele ii privesc pe jurnalisti, altele pe simplii cetateni. Blocarea trotuarului de masini sau parcare pe locuri pentru persoane cu handicap sunt pentru orice om sanatos la cap incalcari ale unor r... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro