Cand este necesara colonoscopia, investigatia care poate depista cancerul de colon. Factori de risc

Cand este necesara colonoscopia, investigatia care poate depista cancerul de colon. Factori de risc

Atunci cand avem o durere de burta sau o tulburare de tranzit intestinal, nu ne gandim ca poate fi ceva serios. Fumatul si alimentatia saraca in fibre, factori de risc Riscul de cancer creste odata cu varsta, dar, asa cum au demonstrat Adriana si Ciprian, cancerul de colon poate sa apara si la persoane mai tinere, atrage atentia conf. In 90% din cazuri, cancerul de colon apare la persoanele trecute de varsta de 50 de ani si doar in 3% din cazuri la persoane sub 40 de ani. Dan Cristian, medic primar chirurgie, cu competenta in endoscopie digestiva, in cadrul Clinicii Bio-Medica International Bucuresti, confirma: polipii de mici dimensiuni sunt, de regula, complet asimptomatici, de aceea este necesar screeningul dupa varsta de 50 de ani, explica. Pentru stabilirea stadiului de boala, este nevoie de un CT de torace, abdomen si pelvis, intrucat acest tip de cancer da metastaze hepatice, peritoneale si pulmonare. Mortalitatea, in crestere In Romania, incidenta generala a cancerului colorectal este medie fata de cea europeana, cu 28,5 cazuri noi la suta de mii de locuitori, potrivit Institutului National de Statistica.

acum 52 luni (12 May 2018)

Atunci cand avem o durere de burta sau o tulburare de tranzit intestinal, nu ne gandim ca poate fi ceva serios. Adriana, 40 de ani, din Bucuresti, a fost diagnosticata in decembrie 2016 cu cancer colorectal. "Inainte de diagnostic am avut cam jumatate de an tulburari de tranzit intestinal: constipatie alternand cu diaree. Pana intr-o zi, cand am avut dureri atat de mari, incat am mers la medic si mi-a fost recomandata colonoscopia", povesteste pacienta.

"Nu-mi venea sa cred"

Investigatia medicala coroborata cu alte teste a indicat un cancer de colon de gradul IV, ultimul. In decembrie 2016 am fost operata si am inceput chimioterapia, iar in decembrie 2017 am fost operata de metastaze la ficat.

Pacienta mai spune ca, in afara faptului ca merge saptamanal la Institutul Clinic Fundeni si ca are eruptii pe fata - efectul chimioterapiei -, are o viata normala. "Sunt singurele lucruri care ma deranjeaza si care ma fac sa nu mai am viata pe care o aveam inainte, cand nu ieseam din casa fara fond de ten si pudra." Adriana a avut o matusa care a decedat in urma unui cancer de colon, insa atunci nu s-a gandit ca acesta ar putea fi un factor de risc pentru ea.

"Nu am avut niciun fel de simptome"

Ciprian, 41 de ani, a fost diagnosticat si el, in septembrie 2017, in Marea Britanie, cu cancer de colon cu multiple metastaze hepatice. "Aveam 40 de ani si nu am mers la investigatii medicale pentru asa ceva, ci pentru un RMN cardiac, necesar pentru a depista eventualele complicatii dupa un transplant de rinichi pe care l-am facut in urma cu noua ani. RMN-ul a cuprins intreaga cutie toracica si a permis, pe langa vizualizarea arterelor, si evidentierea metastazelor hepatice, dar si a tumorii de colon, care era situata in partea superioara a abdomenului", povesteste el. "Totul era absolut normal, pentru ca, la diferenta de patru luni, sa fie descoperit cancerul. "Am ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro