"Cand eram mica, numai Bach stiam sa zic." Cum a reusit o clujeanca de 7 ani sa cucereasca lumea cu pianul bunicii

In curtea Scolii Elf, din Cluj, pe-o zapuseala ce incalzise pana si bancutele de piatra, nu doar oamenii, s-au adunat trei generatii: Ana Luminita Cipriana Pop, o fetita cu ochi negri ca taciunele, Mara, mama, Ciprian, tatal, Luminita Pop, bunica, si Cipriana Gavrisiu, conferentiar universitar si profesoara de pian a Anei. Micuta Ana, la concursul "Viva la Musica" din Zalau FOTO: arhiva personala "Cantatul la pian e ca si spalatul pe dinti" Intr-o astfel de casa, plina de muzica, a crescut ea. A mers la concursuri nationale ca "Sigismund Toduta" in Bistrita (in 2014 si 2015), la competitii de interpretare instrumentala si arte vizuale in Sighetu Marmatiei (in 2014 si 2015), la concursul "Viva la Musica" Zalau (2014), Festivalul "J.S. De partea cealalta a mesei de piatra din curtea Scolii Elf, Cipriana Gavrisiu (55 de ani), crede ca si gala, unde canta castigatorii, e o presiune uriasa pentru concurenti deoarece trebuie sa cante la fel de bine.

acum 98 luni (13 Jul 2015)

In curtea Scolii Elf, din Cluj, pe-o zapuseala ce incalzise pana si bancutele de piatra, nu doar oamenii, s-au adunat trei generatii: Ana Luminita Cipriana Pop, o fetita cu ochi negri ca taciunele, Mara, mama, Ciprian, tatal, Luminita Pop, bunica, si Cipriana Gavrisiu, conferentiar universitar si profesoara de pian a Anei. Cu totii sunt in al noualea cer pentru ca Ana luase primul ei premiu I la un concurs international de pian desfasurat in casa memoriala a marelui Verdi. Micul elf cu ochi negri si par ca abanosul stralucea de bucurie. Legatura de familie si intre generatii e dublata de limbajul aceleiasi pasiuni: placerea de a da viata sunetelor muzicii. De aceea, legatura profesor-elev s-a transformat in timp intr-una mai puternica, de familie sufleteasca.

De la stanga la dreapta: Mara si Ciprian Pop, parintii Anei. De partea cealalta a mesei: bunica Luminita Pop, profesoara Cipriana Gavrisiu si Ana FOTO: Florina Pop Mobila de bucatarie sau pian?

Totul a inceput cu un pian, acum un "batran venerabil" de aproape 70 de ani, si cateva lectii. In 1958, bunica micului elf, Luminita Pop, avea 6 ani, iar bunica ei s-a gandit sa o scuteasca de o cheltuiala cand va ajunge mare si isi va intemeia o familie. Insa avea doar 6 ani si pana sa aiba familia ei mai aveau sa treaca ceva ani. Asa i-a zis tatal meu, procuror de meserie, bunicii mele", povesteste Luminita Pop (63 de ani), bunica Anei.

Cu pianul primit si acele lectii incepe o frumoasa poveste de familie.

Bunica, mama si actuala profesoara a nepoatei au invatat sa transforme pianul intr-o bucurie cotidiana nelipsita la clasa dascalitei Ninuca Osanu Pop, fost rector al Academiei de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj.

Cele doua familii s-au apropiat si mai mult cand Maria Jidav si fiica ei, Cipriana Gavrisiu, le-au nasit (botezat) pe Mara, mama Anei, si pe Ana. "E o legatura de ani de zile", povesteste Mara Pop (33 de ani), cu aceeasi ochi ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro