Cand, cui, cat dam bacsis. Codul bunelor maniere: A da bacsisuri exorbitante nu constituie o dovada de generozitate

Cand, cui, cat dam bacsis. Codul bunelor maniere: A da bacsisuri exorbitante nu constituie o dovada de generozitate

De pilda, daca nota de plata la un restaurant de lux este de 500 de lei, lasam chelnerului 50 de lei si ajutorului sau 15 lei. Chiar daca serviciul este inclus in nota de plata, e bine sa lasam ceva portarilor, in special celor de noapte, hamalilor, cameristelor, liftierilor, mecanicilor auto sau chiar receptionerilor de la hotel.

acum 79 luni (10 May 2016)

Tot ce trebuie sa stim legat de cum procedam cu bacsisul este explicat pe larg in celebra carte a Aureliei Marinescu, "Codul bunelor maniere astazi". La hoteluri, la restaurante, in turism, se precizeaza de cele mai multe ori ca in nota de plata s-a trecut tot ce datoreaza clientul. Singura noastra obligatie, in toate tarile in care stim ca exista acest obicei, este de a intreba daca serviciul este inclus sau nu. Dar si in aceste cazuri se recomanda sa lasam chelnerului, de exemplu, maruntisul ramas dupa achitarea consumatiei. De altfel, personalul din domeniile amintite prefera sa primeasca acesti bani direct de la client. A nu-i da inseamna a-l lipsi pe cel care te serveste de salariul cuvenit daca serviciile nu sunt incluse", se arata in volumul citat. Nici prea mult, nici prea putin Bacsisul nu trebuie sa fie nici prea mic dar nici extrem de generos, aceasta din urma situatie putand fi considerata o dovada de proasta crestere. A da bacsisuri exorbitante nu constituie o dovada de generozitate, cum am putea crede, ci de proasta crestere. Este un gest care da nastere la comentarii ironice, chiar din partea celor ce primesc banii, si ne face sa-l recunoastem pe parvenit de la distanta. Pe de alta parte, a nu da bacsis deloc atunci cand e strict necesar, consolandu-te ca cel care ti-a facut serviciul are mai multi bani ca tine sau ca n-o sa-l mai vezi niciodata, te califica drept prost crescut", se mai arata in volumul citat. Cui dam si cat dam bacsis Potrivit sursei citate, "au dreptul la 5-20% din valoarea notei de plata: chelnerii, soferii de taxi, coafezele, frizerii". La cele modeste va fi minimum 5%, la cele de lux in jur de 10%. De pilda, daca nota de plata la un restaurant de lux este de 500 de lei, lasam chelnerului 50 de lei si ajutorului sau 15 lei. Sunt lasate la apreciperea clientului sumele date: garderobierelor, plasatoarelor, baietilor care fac diverse comisioane, soferilor de autocar, ghizilor din turism, precum si personalului de serviciu dintr-o ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro