Cand Bacalaureatul semana, cu adevarat, groaza. Cum descrie marele filozof Mircea Eliade ziua examenului: "Eram palid si imi torturam ochelarii"

Cand Bacalaureatul semana, cu adevarat, groaza. Cum descrie marele filozof Mircea Eliade ziua examenului:

Bacalaureatul ca examen al maturitatii pentru absolventii de liceu s-a sustinut pentru prima data in Romania in urma cu 90 de ani. La vremea adoptarii, bacalaureatul se sustinea in doua sesiuni, una de vara, care avea loc intre 25 iunie si 10 iulie, si una de toamna, programata intre 15 si 30 septembrie. Examenul era unul serios de care nu trecea oricine, dovada fiind faptul ca in primii ani de la adoptarea sa, jumatate dintre absolventi nu reuseau sa promoveze. Candidatul la examenul din 1925 era nemultumit de modul in care se alegeau subiectele la examenul de bacalaureat: "Scriu toate astea in caiet ca sa nu uit toata absurditatea bacalaureatului.

acum 69 luni (10 Jul 2015)

Bacalaureatul ca examen al maturitatii pentru absolventii de liceu s-a sustinut pentru prima data in Romania in urma cu 90 de ani. In 1925, ministrul Instructiunii Publice, Constantin Anghelescu, un medic chirug din Buzau, a decis infiintarea unei noi modalitati de examinarea a liceenilor aflati in an terminal. Pana atunci, examenul de absolvire al ciclului liceal fusese o simpla formalitate, o testare in cadrul careia candidatul sustinea in fata clasei o dizertatie pe o tema aleasa din programa scolara. Odata cu introducerea bacalaureatului in 1925, examenul maturitatii a devenit unul de cosmar. La vremea adoptarii, bacalaureatul se sustinea in doua sesiuni, una de vara, care avea loc intre 25 iunie si 10 iulie, si una de toamna, programata intre 15 si 30 septembrie. Elevii aveau de sustinut trei examene scrise, fiecare dintre probe fiind eliminatorie. Proba orala se desfasura pe parcursul a doua ore, in care candidatul era chestionat din sapte materii studiate in liceu, de catre sapte profesori diferiti.

Promovabilitate slaba in primii ani In primii ani de la adopatera bacalaureatului ca examen de absolvire a liceului, promovabilitatea a fost dezastruoasa. In 1925 au reusit sa treaca de cosmarul bacalaureatului doar 35% dintre absolventii de liceu. In 1926, procentul de promovabilitate a crescut la 44,81%, iar in 1927 a ajuns la 44,06%. Examenul era unul serios de care nu trecea oricine, dovada fiind faptul ca in primii ani de la adoptarea sa, jumatate dintre absolventi nu reuseau sa promoveze.

"Ne-a inspaimantat mult noul bacalaureat" Emotii mari la bacalaureat a avut si Mircea Eliade, adolescentul miop care avea sa ajunga celebru romancier si unul dintre cei mai apreciati specialisti din lume in istoria religiilor. A asteptat examenul maturitatii inspaimantat si l-a sustinut in sesiunea de toamna, pentru ca ramasese corigent si nu a putut da examenul in vara. Faptul ca in vara se picase pe capete in 1925, i-a inspaimantat si mai rau pe candidatii d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro