Cand autorul denunta la DNA bacalaureatul la limba romana

Dar persoane cu oarecare educatie, ca academicianii Solomon Marcus, Nicolae Zamfir sau ca mine au atras atentia ca educatia pe care o dam elevilor este de vina, de la continutul programelor si forma de predare la forma de testare, inclusiv bacul. In textul meu, "Bacalaureatul la roman, o bataie de joc nationala" am atras atentia ca programele la romana, culminand cu cele de la bac, nu au ca scop sa invete pe cineva limba romana, sunt inadecvate, excesiv de filologice, confuze ca sa creeze arbitrariu cat mai mare la corectura si par sa aspire sa creeze un fel de filologi cretini si nu niste vorbitori si comunicatori de o inteligenta normala. Cum am descoperit pe vremea cand frate-meu mai mic dadea bacalaureatul (si nu era chiar fara talent la romana) si invata pe de rost eseuri preum cel de la ultimul punct de azi sau comentarii literare intregi produse de industria de meditatii, din prostia asta traiesc multi educatori.

acum 55 luni (27 May 2015)

Draga DNA, stiu ca nu isi vezi capul de treaba. Dimpotriva, vreau sa te ajut, de asta fac acest denunt legat de coruptia din sistemul de educatie romanesc. Am vazut ca ai mai cules pe un profesor sau altul care ia mita de la studenti sau elevi, ca ai trimis in judecata oameni care pazesc salile de bacalaureat sau pe cei prinsi cu fituici. Sunt convinsa ca deja te-ai lamurit singur ca daca iei gandacul de Colorado din vie si ii faci proces, tot nu salvezi via: ceilalti gandaci vor continua sa faca la fel. Contributia mea de azi e pentru a mai preveni gandacii sa aiba asa un larg acces la vie- cand vor mai scapa doar doi-trei ai sa vezi si niste rezultate, altele decat costurile unei vii distruse plus costul proceselor unor gandaci care nu difera cu nimic de altii. Esenta este ca o vie organizata ca asta e o invitatie pentru gandaci- daca nu schimbam ceva vom continua sa fim simultan in topul gandacilor striviti, ca si al gandacilor care distrug via.

Conform studiului PISA 2012, publicat la 1 decembrie 2013, aproape 40% dintre elevii romani au dificultati sa citeasca si sa inteleaga un text- sunt, cu alte cuvinte, analfabeti functionali.. Studiul, care a fost realizat pe 510 000 elevi in varsta de 15 ani din 65 de tari, mai arata ca elevii romani sunt cel mai putin motivati dintre copiii care au luat parte la cercetare, la mare distanta de toti ceilalti. Intrebarile din studiile PISA sunt de intelegere, apeleaza la inteligenta, simtul de observatie si atentia copiilor. Li se da, de exemplu, o descriere a felului de organizare al albinelor si li se cer explicatii sumare pentru a vedea daca au inteles de ce albinele fac una sau alta.In 2012, Romania s-a plasat pe locul 45 in randul celor 65 de tari participante la studiul PISA, mult sub media OECD, la acelasi nivel cu Serbia sau Rusia.

De cativa ani incoace efortul de a indrepta situati a facut ca sa se achizitioneze camere de luat vederi pentru bacalaureat. Dar persoane cu oarecare educatie, ca academ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro