Cand au aparut primele "miracole" ale lui Arsenie Boca. "Trecea in fata multimilor drept sfant si facator de minuni"

Cand au aparut primele

La sfarsitul anilor 1930, intr-o vreme in care sute de mii de romani isi cautau alinarea in minunile si faptele atribuite lui Petrache Lupu, tanarul cioban din Maglavit caruia i s-ar fi aratat Dumnezeu pe malul Dunarii, un nou personaj inzestrat isi facea treptat, tot mai mult, loc in inimile credinciosilor. "Intr-o iarna, probabil prin 1941, ne trezim cu o avalansa de oameni de toate varstele si treptele, napadindu-ma sa stau de vorba cu ei despre necazurile lor. Taranii si intelectualii veneau cu sutele, cu miile de pretutindeni sa-l vada, sa-l auda, sa stea de vorba cu "sfantul" de la Sambata.

acum 45 luni (14 Oct 2017)

La sfarsitul anilor 1930, intr-o vreme in care sute de mii de romani isi cautau alinarea in minunile si faptele atribuite lui Petrache Lupu, tanarul cioban din Maglavit caruia i s-ar fi aratat Dumnezeu pe malul Dunarii, un nou personaj inzestrat isi facea treptat, tot mai mult, loc in inimile credinciosilor.

Arsenie Boca nu implinise 30 de ani cand ar fi avut prima revelatie, despre care avea sa se destainuie intr-unul dintre manuscrisele sale.

"Am intalnit un sfant"

In primavara anului 1939, in vremea in care era doar un tanar diacon, apreciat pentru talentul si caracterul sau de mitropolitul Nicolae Balan, a fost trimis in calugarie pentru trei luni pe Muntele Athos. "Am simtit deodata ca se usureaza povara si bolovanul merge la deal ca tras cu o funie de sus de catre cineva sau de o masinarie cereasca. Dometie sesiza si el ce se intampla si exclama: Nascatoare de Dumnezeu! Intr-adevar langa noi era o faptura parca om, parca fiara, cu barba pana la pamant si un par ca o coama de leu. El era cel care facea ca bolovanul sa mearga parca tras de cineva de sus", isi amintea Arsenie Boca. Ajuns in chilia sa, calugarulul a continuat sa se minuneze de revelatia traita. Apoi m-am cufundat intr-un somn adanc", scria parintele Arsenei Boca, intr-un manuscris publicat de preotul Streza Nicolae in cartea cu titlul "Catisme ale Parintelui Arsenie Boca pe Muntele Athos".

"M-am trezit sa fac duhovnicie cu oamenii"

La inceputul anilor 1940, in scurt timp dupa ce devenise calugar la Manastirea Brancoveanu din Muntii Fagaras, Arsenie Boca devenise tot mai cunoscut romanilor. Apreciat pentru talentul sau artistic, in vremea in care se ocupa de caligrafierea si ilustrarea lucrarilor religioase, calugarul a ajuns preferatul Casei Regale a Romaniei. Arestat in vara anului 1945, pentru presupuse legaturi cu membrii gruparii legionare, Arsenie Boca marturisea ca nu isi explica de ce devenise un adev... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro