Cancerul testicular apare mai ales la adolescenti si tineri. Care sunt factorii de risc

Cancerul testicular apare mai ales la adolescenti si tineri. Care sunt factorii de risc

Autoexaminarea este foarte importanta, atrag atentia medicii specialisti, precizand ca boala afecteaza mai ales persoanele aflate in grupele de varsta cuprinse intre 15 si 49 de ani. Printre simptomele cancerului testicular se numara durerea si senzatia de greutate in scrot, aparitia unei mase de tesut la nivelul organelor genitale, oboseala generala si senzatia permanenta de rau, acumularea de fluid la nivelul scrotului.

acum 51 luni (30 Nov 2016)

Autoexaminarea este foarte importanta, atrag atentia medicii specialisti, precizand ca boala afecteaza mai ales persoanele aflate in grupele de varsta cuprinse intre 15 si 49 de ani.

Cauzele pentru care apare acest tip de cancer nu sunt pe deplin cunoscute, dar o serie de factori de risc contribuie la aparitia si dezvoltarea lui. Specialistii sustin ca tescticulele necoborate cresc de 5 ori riscul de a dezvolta cancer, mai ales la persoanele care au suportat operatia dupa varsta de 13 ani.

Un precedent de cancer la unul dintre testicule creste de 12 ori riscul ca acesta sa apara si la celalalt, astfel ca este nevoie de controale medicale sistematice pentru a tine situatia sub control.

85% din cancerele testiculare apar, conform statisticilor, la persoanele cu varste intre 15 si 49 de ani, barbatii din Europa de Vest si cei din partea de nord fiind mai expusi, potrivit newhealthadvisor.com.

Istoricul familial de cancer testicular reprezinta si el un factor de risc, care mareste de 6 ori probabilitatea ca si fiul sa faca boala in decursul vietii, daca tatal a avut-o.

Studiile au aratat ca barbatii infertili sunt de 3 ori mai expusi la riscul de a dezvolta cancer testicular, un alt factor fiind fumatul a mai mult de 20 de tigarete pe zi.

Printre simptomele cancerului testicular se numara durerea si senzatia de greutate in scrot, aparitia unei mase de tesut la nivelul organelor genitale, oboseala generala si senzatia permanenta de rau, acumularea de fluid la nivelul scrotului. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro