Cancerul lasa 8.000 de romance fara sani, in fiecare an. Putine paciente apeleaza la reconstructie

Cancerul lasa 8.000 de romance fara sani, in fiecare an. Putine paciente apeleaza la reconstructie

"In cazul in care pacienta alege metoda de reconstructie a sanului cu implant, este necesar ca de la terminarea tratamentului oncologic sa fi trecut suficient timp, astfel incat tesuturile locale sa aiba o calitate care sa permita operatia de reconstructie. Dintre acestea, doar 120 de femei au beneficiat anul trecut de reconstructie mamara dupa mastectomie, in vreme ce mai bine de 3.900 de romance au facut aceasta interventie din ratiuni pur estetice.

acum 47 luni (14 Jul 2016)

In fiecare an, in Romania, circa 8.000 de femei sufera mastectomii partiale sau totale.

Necesitatea reconstructiei mamare este justificata de faptul ca femeile sufera o interventie chirurgicala mutilanta asupra unui atribut al feminitatii, care determina o trauma psihica, cu rasunet in plan familial, social si profesional, explica medicul Calin Dobos, chirurg estetician.

"Operatia de reconstructie face posibila refacerea formei si marimii sanilor dupa indepartarea glandelor mamare in urma mastectomiei si este foarte important ca pacientele sa inteleaga ca aceasta interventie restabileste echilibrul emotional si nu cauzeaza sub nicio forma recidiva cancerului" , mai spune acesta.

Interventia de reconstructie este indicata dupa 12 luni de la efectuarea operatiei de mastectomie, la indicatia medicului oncolog. Cum poate fi realizata interventia

Reconstructia se poate realiza prin implant siliconic sau prin folosirea de tesut propriu al pacientei sub forma de lambouri.

"In cazul in care pacienta alege metoda de reconstructie a sanului cu implant, este necesar ca de la terminarea tratamentului oncologic sa fi trecut suficient timp, astfel incat tesuturile locale sa aiba o calitate care sa permita operatia de reconstructie.

Pentru femeile trecute de varsta de 40 de ani care au alaptat, reconstructia presupune si simetrizarea sanilor, procedura prin care sanul sanatos trebuie adus la dimensiunile sanului nou.

Prima statistica nationala privind amploarea operatiilor estetice din Romania, realizata de Asociatia Chirurgilor Plasticieni din Romania arata ca, in 2015, peste 4.000 de femei au beneficiat de augmentare mamara prin implanturi, majoritatea cu silicon. Dintre acestea, doar 120 de femei au beneficiat anul trecut de reconstructie mamara dupa mastectomie, in vreme ce mai bine de 3.900 de romance au facut acea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro