Cancerul la san, depistat cu ajutorul unei manusi sensibile

"Senzorii de presiune convenţionali sunt destul de flexibili pentru a se adapta la suprafeţe ca pielea umană, dar nu pot măsura cu precizie variaţiile de presiune cand sunt răsucite sau vechi, lucru care le face neutilizabile pe suprafeţe complexe", arată intr-un comunicat echipa profesorilor Takao Someya şi Sungwon Lee de la Universitatea din Tokyo, asociaţi cu Zhigang Suo de la Universitatea Harvard.

acum 99 luni (26 Jan 2016)

O echipă de cercetători japonezi şi americani a anunţat că a conceput un material sensibil, foarte suplu, care ar putea in viitor să permită depistarea mai fină, prin palpare, a unei anomalii mamare, semn al unui posibil cancer la san, transmite luni AFP, potrivit Agerpres.

Materialul semi-electronic pe bază de nanotuburi de carbon poate forma o mănuşă foarte fină, care poate măsura precis variaţiile de presiune. In mediul ştiinţific se ştia deja de mulţi ani că o structură de acest tip poate constitui, teoretic, un excelent captator al deformării sau presiunii, care măreşte fiabilitatea datelor cu un minim de calcule şi aport electronic. "Degetele sensibile ale unui medic pot detecta o tumoare de mici dimensiuni, dar ceeace simt nu se poate măsura" şi nici traduce in date digitale ce pot fi apoi transmise, a declarat AFP profesorul Takao Someya de la Universitatea din Tokyo. "Senzorii de presiune convenţionali sunt destul de flexibili pentru a se adapta la suprafeţe ca pielea umană, dar nu pot măsura cu precizie variaţiile de presiune cand sunt răsucite sau vechi, lucru care le face neutilizabile pe suprafeţe complexe", arată intr-un comunicat echipa profesorilor Takao Someya şi Sungwon Lee de la Universitatea din Tokyo, asociaţi cu Zhigang Suo de la Universitatea Harvard.

"Am testat performanţele senzorului nostru cu un vas sanguin artificial şi am verificat dacă poate măsura variaţii slabe de presiune", a precizat echipa, a cărei cercetare va fi publicată de revista britanică Nature Nanotechnology.

Vindecarea diferitelor forme de cancer depinde in mare măsură de stadiul in care sunt depistate: cu cat sunt diagnosticate mai timpuriu, cu atat pronosticul vital este favorabil, insă costul anumitor analize de depistare precoce descurajează mulţi pacienţi să o facă in mod regulat.

Un laborator universitar nipon a prezentat in 2013 un prototip de aparat apt să detecteze o anomalie... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro