Cancerul de pancreas loveste ca un trasnet in plin cer senin. Cum recunosti principalele simptome

Cancerul de pancreas loveste ca un trasnet in plin cer senin. Cum recunosti principalele simptome

Daca nu se face nimic, acest tip de tumora - care ocupa acum al patrulea loc in randul cauzelor de deces prin cancer in Europa, dupa cel de plaman, de colon si de san - ar putea ajunge in pozitia a doua in 2020, informeaza sursa citata.

acum 99 luni (18 Nov 2015)

Cancerul de pancreas este singurul cancer a carui rata de mortalitate este in crestere. Daca nu se face nimic, acest tip de tumora - care ocupa acum al patrulea loc in randul cauzelor de deces prin cancer in Europa, dupa cel de plaman, de colon si de san - ar putea ajunge in pozitia a doua in 2020, informeaza sursa citata. Doua date sunt ingrijoratoare: cancerul de pancreas atrage sub 2% din fondurile de cercetare atribuite oncologiei si face obiectul a mai putin de 5% din studiile clinice raportate in literatura de specialitate. Nu exista din pacate niciun mijloc de a-l depista precoce, iar cand incepe sa se manifeste este deja invaziv, extins dincolo de pancreas.

Potrivit institutului francez de cercetare a cancerului (INCa), "in majoritatea cazurilor, dezvoltarea unei tumori a pancreasului se manifesta prin dureri puternice si persistente in spatele stomacului si la nivelul coloanei vertebrale, mai ales atunci cand cancerul este localizat in coada pancreasului. Apar de asemenea tulburari digestive: pierderea poftei de mancare, digestie dificila, greata, care dureaza saptamani in sir. Uneori se manifesta si icter, insotit de mancarimi, semn ca bila secretata de ficat nu este metabolizata normal in pancreas".

Trebuie stiut ca pancreasul este situat in vecinatatea unei retele de vase mari si a stomacului, ficatului si intestinului.

Informarea privind cancerul de pancreas este cu atat mai importanta cu cat exista uneori, potrivit profesorului Pascal Hammel, oncolog la spitalul Beaujon (Clichy), "mijloace de a fi tratat din timp". Specialistul sugereaza ca persoanele susceptibile de a dezvolta forme ereditare sa efectueze periodic examene de control.

De retinut ca principalii factori de risc pentru cancerul de pancreas sunt fumatul si obezitatea. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro