Cancerul de pancreas este in crestere. Care sunt explicatiile specialistilor

Cancerul de pancreas este in crestere. Care sunt explicatiile specialistilor

Acum cinci ani, cancerul de pancreas a fost a patra cauza de deces prin cancer in SUA , iar astazi este numarul trei, cu sanse reale sa depaseasca cancerul de colon, ocupantul locului al doilea, dupa cancerul de plamani. Wolff, care a tratat cancerul pancreatic la Universitatea din Texas MD Anderson Cancer Center, timp de 20 de ani, spune ca: "De cand am inceput meseria, am vazut schimbarea de la fumat la obezitate".Un pacient obisnuit al acestuia are un indice de masa corporala intre 30 si 35 - obezitatea definindu-se printr-un indice mai mare de 30;

acum 12 luni (18 May 2018)

Acum cinci ani, cancerul de pancreas a fost a patra cauza de deces prin cancer in SUA , iar astazi este numarul trei, cu sanse reale sa depaseasca cancerul de colon, ocupantul locului al doilea, dupa cancerul de plamani. Un mai bun screening si tratament inseamna ca pacienti cu alte tipuri de cancer - de san, prostata sau colon - traiesc suficient pentru a muri din alte cauze.

Din nefericire, inovatiile precum cele din imunoterapie nu au functionat pentru pacientii cu cancer de pancreas, astfel ca, impreuna cu cancerul de ficat, cel de pancreas determina un mare numar de decese prin cancer.

Numarul de cazuri in crestere este mai greu de explicat

Unele dintre ele reflecta progresul medicinei: modalitati mai bune de testare a tesutului biopsiat, o imagistica cu rezolutie mai mare au facut ca unele tumori canceroase care altadata nu erau vazute sau erau etichetate ca fiind de origine necunoscuta sa fie acum identificate, iar unele s-au dovedit a fi pancreatice. In cazul cancerului de pancreas, mai mult de trei sferturi din pacienti au varste cuprinse intre 55 si 84 de ani. Pentru un fumator riscul de a face cancer de pancreas este de doua ori mai mare comparativ cu o persoana care nu fumeaza. Si, desi fumatul a scazut in SUA, exista un decalaj de 30-40 de ani inainte de a fi vizibile primele rezultate in scaderea ratelor de cancer.

Teoretic, cancerul pancreatic ar trebui sa fie in scadere ca urmare a masurilor luate impotriva fumatului in anii 70, dar, din pacate alti dusmani a aparut la orizont si anume obezitatea si diabetul de tip 2. Wolff, care a tratat cancerul pancreatic la Universitatea din Texas MD Anderson Cancer Center, timp de 20 de ani, spune ca: "De cand am inceput meseria, am vazut schimbarea de la fumat la obezitate".Un pacient obisnuit al acestuia are un indice de masa corporala intre 30 si 35 - obezitatea definindu-se printr-un indice mai mare de 30;

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro