Cancer de pancreas: factori de risc, simptome si analize necesare pentru diagnostic

Cancer de pancreas: factori de risc, simptome si analize necesare pentru diagnostic

La femei, rata de afectare este de 8,1 din 100.000, mergand de la 2,1 (in Cipru) la 11,4 (in Finlanda), iar boala este de asemenea cauza de mortalitate a 35.000 de femei in fiecare an. Factorii principali de risc ai cancerului de pancreas identificati pana acum sunt: Genele S-a dovedit ca unele mutatii genetice sunt legate de cancerul de pancreas. Conditii genetice rare, precum pancreatita ereditara, sindromul Peutz-Jeghers, sindromul FAMMM (melanom cu nevi multipli atipici familiali), cancerul de san si ovar cu componenta ereditara si cancerul colorectal non-polipozic ereditar (HNPCC sau sindromul Lynch syndrome) se asociaza cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului de pancreas. Alcoolismul si consumul mare de carne rosie si procesata sunt suspectate de a fi asociate cu un risc crescut de cancer de pancreas, dar dovezile nu sunt concludente. Aceasta examinare de laborator este efectuata de un medic anatomopatolog care va confirma diagnosticul de cancer de pancreas si va oferi mai multe informatii despre tipul de cancer.

acum 94 luni (16 May 2015)

In Europa, cancerul de pancreas este al saptelea ca frecventa. In Uniunea Europeana, 11,6 barbati din 100.000 sunt diagnosticati cu cancer de pancreas in fiecare an, aceasta rata variind de la 4,7 (in Cipru) la 17,2 (in Ungaria).

Acest tip de cancer este cauza de deces anual a aproximativ 35.000 de barbati. La femei, rata de afectare este de 8,1 din 100.000, mergand de la 2,1 (in Cipru) la 11,4 (in Finlanda), iar boala este de asemenea cauza de mortalitate a 35.000 de femei in fiecare an.

Frecventa cazurilor nou diagnosticate creste odata cu varsta, majoritatea fiind diagnosticate dupa varste de peste 65 de ani.

Ghidul de tratament destinat pacientilor pentru acest tip de cancer si pentru alte 15 va fi disponibil pe site-ul www.daruiesteviata.ro. Cauzele cancerului de pancreas

In prezent, inca nu stim de ce apare cancerul de pancreas. Majoritatea cancerelor de pancreas (90%) nu sunt asociate cu niciun factor de risc;

Factorii principali de risc ai cancerului de pancreas identificati pana acum sunt: Genele

S-a dovedit ca unele mutatii genetice sunt legate de cancerul de pancreas. Mutatiile genei BRAC2 sunt direct legate de transmiterea ereditara a cancerului de san si ovarian. S-a demonstrat implicarea acestei gene si in unele cazuri de cancere de pancreas.

Conditii genetice rare, precum pancreatita ereditara, sindromul Peutz-Jeghers, sindromul FAMMM (melanom cu nevi multipli atipici familiali), cancerul de san si ovar cu componenta ereditara si cancerul colorectal non-polipozic ereditar (HNPCC sau sindromul Lynch syndrome) se asociaza cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului de pancreas. Riscul de a dezvolta cancer de pancreas creste daca o ruda de gradul unu (parinti sau frati) sau doi (unchi, matusi sau verisori) prezinta aceasta afectiune. Se estimeaza ca intre 5 si 10% din cancerele de pancreas pot avea o comp... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro