Canalul Dunare-Marea Neagra, autostrada graului

"Pe primul loc la marfuri transportate se afla graul, transportat in cea mai mare parte de Romania, urmata de Ungaria si Bulgaria, apoi minereul de fier, transportat de Austria, Romania si Serbia, si porumbul transportat de Serbia, Romania si Bulgaria", au precizat reprezentantii companiei. Romania a raportat o productie de grau de 7,37 milioane tone in acest an, in urcare fata de 7,34 milioane tone anul trecut, fiind cea mai mare din ultimii noua ani si a doua din ultimii 44 de ani.

acum 79 luni (24 Oct 2014)

Productia foarte buna de cereale si cererea de export au facut ca portul sa fie principalul centru nodal al cerealelor in Europa, transformand CDMN intr-o adevarata autostrada a graului.

Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA, operatorul canalului, a anuntat ieri ca in luna octombrie a acestui an s-a reusit recuperarea pierderilor si inregistrarea primelor depasiri ale traficului prognozat la zi, cu un plus de 191.720 tone capacitate, in conditiile unui inceput de an sub asteptari, cu 83% din traficul prognozat pe primul semestru.

"Pe primul loc la marfuri transportate se afla graul, transportat in cea mai mare parte de Romania, urmata de Ungaria si Bulgaria, apoi minereul de fier, transportat de Austria, Romania si Serbia, si porumbul transportat de Serbia, Romania si Bulgaria", au precizat reprezentantii companiei.

Portul, centru nodal pentru cereale

Portul Constanta a ajuns cel mai mare centru nodal pentru transporturile de cereale din Europa, dupa cum nota, in urma cu cateva zile, publicatia Bloomberg. Cantitatea de cereale care a trecut prin Portul Constanta pana la sfarsitul lunii august a fost cu 30% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut si, pana la sfarsitul acestui an, va depasi nivelul anului trecut, a declarat purtatorul de cuvant al portului, Monica Velicu. Numai la mijlocul acestei saptamani Egiptul a cumparat 60.000 de tone de grau romanesc, pentru 15,2 milioane de dolari. Romania a raportat o productie de grau de 7,37 milioane tone in acest an, in urcare fata de 7,34 milioane tone anul trecut, fiind cea mai mare din ultimii noua ani si a doua din ultimii 44 de ani.

2014, an-record

In primele opt luni ale acestui an, prin Portul Constanta au trecut 9,5 milioane tone de cereale, cu 30% mai mult fata de intervalul similar din anul trecut, iar volumul din acest an va depasi recordul de 15,3 milioane tone consemnat in 2013. Exporturile de cereale care au avut loc anul trec... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro