Campioni de import. Cum au devenit naturalizarile o moda si in sportul romanesc

Campioni de import. Cum au devenit naturalizarile o moda si in sportul romanesc

Dupa Pisarenko au debutat de curand in echipamentul tricolor si alti jucatori originari din Ucraina, Andrei Butohnov (37 de ani), Denis Zabludovski (37 de ani), Evgeni Emelianenko (36 de ani), Pavlo Borisenko (30 de ani), Vitali Kiricenko (32 de ani), Anton Butocinov (34 de ani), un maghiar, Lajos Nyerges (32 de ani) si un slovac, Patrick Polc (32 de ani). In cele sase confruntari in care a imbracat tricoul Romaniei, Paulo Ferreira a fost titular de fiecare data si a marcat de doua ori: intr-un duel cu Franta (4-3, la Toulouse) si intr-o disputa cu Italia (2-7, la Imola).Presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Razvan Burleanu, afirmase, tot anul trecut, ca va depune cat de curand actele pentru naturalizarea Mario Jorge Malino Paulino, zis Camora, portughezul de 31 de ani care evolueaza din 2011 la CFR Cluj, care ar putea deveni primul strain ce va imbraca tricoul nationalei de fotbal. Anul trecut au fost naturalizati Katerina Sassa (Ucraina, 27 de ani), Evgheni Orlov (Ucraina, 28 de ani), Katerina Jidacevska (Ucraina, 24 de ani) si Albert Saritov (Rusia, 32 de ani), ultimul reusind sa obtina o medalie de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, unde s-a calificat fara probleme.

acum 67 luni (13 May 2017)

Modificarea normelor legale ce reglementeaza obtinerea cetateniei romane, printr-o ordonanta de urgenta adoptata la finalul anului 2015, a dat posibilitatea federatiilor sa naturalizeze mult mai usor sportivi pentru a-si completa loturile nationale.

A fost reglementat, de asemenea, un regim derogatoriu si in ceea ce priveste obtinerea cetateniei romane de catre persoanele care ar putea contribui la promovarea imaginii Romaniei prin performante deosebite in domeniul sportului, prin reprezentarea tarii noastre in loturile nationale, si care isi exprima atasamentul fata de Romania si fata de sistemul de valori romanesc. In afara fotbalului, majoritatea disciplinelor au profitat, iar majoritatea "plombelor" s-au dovedit a fi de bun augur, cazul cecenului Albert Saritov (lupte libere), medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, fiind mai mult decat elocvent.

De obicei, au devenit romani cu acte in regula sportivi care evoluasera deja in campionatul romanesc, insa exista si exceptii, precum acelasi Saritov sau baschetbalistul Malcolm Armstead, ochit de reprezentantii federatiei in campionatul Turciei. Au fost exclusi din ecuatie sportivii originari din Republica Moldova, intrucat lor le era mult mai usor sa obtina un pasaport romanesc si inainte de schimbarea legislatiei.

RUGBY

Trei sud-africani, Randall Anthony Morrison (33 de ani), Jody Gavin Rose (31 de ani) si Johannes Petrus Van Heerden (37 de ani), un neo-zeelandez, Michael Wiringi (32 de ani) si un tongalez, Paula Fakavainga Kinikinilau (31 de ani), au fost primii straini care s-au alaturat echipei pregatite de galezul Lynn Howells. Intre timp, au mai fost cooptati in lot si georgianul Otar Turasvili (31 de ani), neo-zeelandezii Jack Umaga (33 de ani), Jack Umaga (29 de ani) si Stephen Shennan (26 de ani), tongalezul Sione Faka'osilea (30 de ani), dar si un englez, Jack Cobden (28 de ani). Ne-au adus acea prospeti... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro