Campioana SUA la sah boicoteaza competitia mondiala din Iran: "Nu voi purta hijab pentru a sustine opresiunea femeilor"

Campioana SUA la sah boicoteaza competitia mondiala din Iran:

O problema mondiala Fosta campioana pan-americana Carla Heredia, din Ecuador, care nu s-a calificat pentru turneul ce va avea loc in Teheran, a indemnat de asemenea cele 64 de participante sa protesteze impotriva regulii de a purta hijab. Ea a precizat: "Nicio institutie, niciun guvern sau un Campionat Mondial de Sah pentru Femei nu ar trebui sa forteze o femeie sa poarte sau sa nu poarte un hijab.

acum 91 luni (6 Oct 2016)

Hijaburile au fost obligatorii pentru femeile din Iran inca de la Revolutia Islamica din 1979, iar legea stricta este pusa in aplicare de catre tara prin "politia morala".

Multe dintre participante au raspuns ca vor boicota evenimentul ce urma sa gazduiasca 64 de jucatoare si au acuzat ca aceste pretentii nu apara drepturile femeilor. Ele sustin ca acordarea dreptului de organizare a evenimentului catre Iran inseamna "intoarcerea privirii" de la discriminarea sexuala.

Comisia de sah pentru femei a cerut participantilor, intre timp, sa respecte "diferentele culturale" si sa accepte regulamentul.

Paikidze a mai spus ca nu va purta un hijab pentru a sustine opresiunea femeilor, chiar daca acest lucru inseamna ca va pierde una dintre cele mai importante competitii din cariera sa.

O problema mondiala

Fosta campioana pan-americana Carla Heredia, din Ecuador, care nu s-a calificat pentru turneul ce va avea loc in Teheran, a indemnat de asemenea cele 64 de participante sa protesteze impotriva regulii de a purta hijab.

Heredia a mai mentionat: "Aceasta regula nu este numai despre cele 64 de jucatoare, aceasta este o problema globala, o problema a drepturilor femeilor ".

Ea a precizat: "Nicio institutie, niciun guvern sau un Campionat Mondial de Sah pentru Femei nu ar trebui sa forteze o femeie sa poarte sau sa nu poarte un hijab. Sportul ar trebui sa fie liber de discriminare in functie de sex, religie si orientare sexuala".

De ce Iran

Iran a fost singura tara care a depus o propunere pentru a gazdui evenimentul, o sursa a World Chess Federation (FIDE) a declarat pentru CNN.

Aceasta a adaugat ca din moment ce nu au existat obiectii din partea celorlalte 150 de federatii nationale de sah, inclusiv SUA, Consiliul General al FIDE a acceptat propunerea.

"FIDE analizeaza toate solutiile posibile pentru confortul jucatorilor si se vor discuta toate pr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro