Campania electorala din Ungaria, otravita de mesaje antisemite
Fuga de valorile democratice Instalat in 2010 in fruntea Guvernului de la Budapesta, Viktor Orban si-a indepartat treptat de tara de valorile democratice. Ce arata sondajele Conform unui calcul al sondajelor din ultima luna, Fidesz va castiga scrutinul legislativ cu 49,7% din voturi, urmat de partidul de extrema dreapta Jobbik, cotat cu 17,6% din voturi, socialistii din MSZP, cu 12,4% din voturi, centristii din LMP, cu 7,4% din voturi, si social-liberalii din DK, cu 7% din voturi.
Dupa alegerile din Cehia si Italia, toata atentia Europei este indreptata acum asupra Ungariei. Cetatenii cu drept de vot din tara vecina sunt chemati duminica la urne pentru a-si alege cei 199 de membri ai Parlamentului. Scrutinul va avea loc la fix 28 de ani de la al doilea tur al primelor alegeri libere din Ungaria. Acum are 54 de ani si este pe cale sa obtina al patrulea mandat de premier, si al treilea consecutiv.
Fuga de valorile democratice
Instalat in 2010 in fruntea Guvernului de la Budapesta, Viktor Orban si-a indepartat treptat de tara de valorile democratice. Lider greu de contestat, premierul ungar nu a avut nicio retinere in a-si crea conditii favorabile in justitie si in sistemul electoral, dar si in a atrage in solda sa aproape toata mass-media.
In paralel, a inchis ochii in fata clientelismului si coruptiei practicate de apropiati.
Soros, inamicul numarul unu
Cu o opozitie slaba, Viktor Orban, liderul partidului conservator Fidesz, si-a concentrat campania pe alaturarea populatiei la o idee. "Stop Soros", striga Fidesz, care a impanzit teritoriul ungar cu afise continand mesaje de acest gen. Viktor Orban si acolitii sai il acuza ca vrea sa aduca "cel putin un milion de musulmani in fiecare an in Europa", mai ales in Ungaria, punand astfel in pericol valorile si traditiile. Aducerea musulmanilor este un plan al evreilor de a distruge Europa crestina, pluseaza extrema dreapta de la Budapesta. Aceste acuzatii nu sunt insotite de argumente, intrucat Orban nu are o opozitie pe masura puterii lui pentru a fi nevoit sa dea explicatii pentru pozitiile sale politice, observa Nick Cohen in "The Guardian".
Transmise fidel de presa aservita puterii si putin contestate, aceste acuzatii se transforma in "adevaruri".
Ungaria inainte de toate
Convins de o victorie rasunatoare, Orban i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro