Camera Deputatilor sustine ca Parlamentul European nu are competente in privinta ridicarii imunitatii lui Dan Nica

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, "in conformitate cu prevederile legale si constitutionale, referatul, in vederea sesizarii Parlamentului European pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Dan Nica, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, in perioada 2000 - iulie 2004, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

acum 69 luni (15 Apr 2015)

Citeste si: Europarlamentarul Dan Nica ar putea ramane fara imunitate

"Parlamentul European nu are niciun fel de competenta in ceea ce priveste ridicarea imunitatii domnului Nica si pe cale de consecinta orice solicitare facuta impotriva unui europarlamentar roman facuta in baza art 109 al 2 din Constitutie trebuie respinsa ca fiind gresit interpretata, deoarece institutia nu are atributii in a emite astfel de cerereri impotriva unui membru sau fost membru al Guvernului Romaniei.

El a explicat ca PE nu a gresit, ci a solicitat un punct de vedere tocmai datorita faptului ca nu exista o astfel de reglementare la nivelul PE si reglementarile sunt cele de la nivel national.

"La nivel national avem situatia in care urmarirea penala a unui membru al Guvernului sau a unui fost membru al Guvenrului poate fi solicitata de Camera Deputatilor, in cazul in care aceast are si calitatea de deputat, poate fi solicitata de Senatul Romaniei, in cazul in care are si calitatea de senator sau poate fi solicitata de presedintele Romaniei si nu de Parlamentul European.

"Nu exista nicio prevedere nici in Constitutia Romaniei, nici in legislatia Romaniei prin care aceasta solicitare de retinere, arestare preventiva sau inceprere a urmaririi penala sa poata fi facuta de Parlamentul European. Faptele de care este acuzat domnul Nica nu sunt din perioada de europarlamentar, ci de ministru. In interpertetarea Constitutiei si a legii pentru cei care nu au calitarea de deputat sau senator si faptele sunt din perioada de ministru, nu Parlamentul poate sa faca o astfel de solicitare", a mai spus Mircovici.

In 20 martie Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a cerut precizari de la Camera Deputatilor cu privire la imunitatea lui Dan Nica, Biroul Permanent trimitand solicitarea la Comisia juridica pentru elaborarea unui punct de vedere, in termen de 10 zile.

In scrisoarea adresata presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro