Camelia Potec, fosta campioana olimpica la natatie: "Parintii mei n-au vrut sa fac inot"

Camelia Potec, fosta campioana olimpica la natatie:

La 32 de ani, fosta campioana olimpica (Atena 2004) are aspectul unei liceene slabute, certata un pic cu mancarea, care poate urca in orice moment pe un podium de prezentare de moda. Forta cu care taia apa din bazinul olimpic de la Atena nu este tradata decat de privirea directa si de gesturile hotarate pe care le face. Ma duceam de trei ori pe saptamana "la public", cum spunem noi, inotatorii, adica impreuna cu oamenii care nu faceau sport de performanta, ci doar inotau de placere. A urmat apoi o perioada de antrenament, mai mult de acomodare, dupa care antrenorul le-a spus parintilor ca ar fi bine daca m-ar inscrie la Liceul Sportiv din Braila, pentru a ma apuca serios de pregatire in vederea performantei. In sporturile de echipa poti sa muncesti mai putin, dar sa fii foarte talentat si ceilalti sa munceasca pentru tine sau, invers, sa fii muncitor, dar sa nu iesi in evidenta. La 14 ani am fost insa nevoita sa fac o alegere: sa schimb stilul in care doream sa fac performanta sau sa ma las de inot. Este posibil ca un copil de 6-7 ani sa nu-si dea seama ca are alte aptitudini, care il pot ajuta sa faca performanta in alt stil de inot decat in cel care-i place. La Europenele da la Istanbul, din 1999, am luat doua medalii de aur, la probele de 200 de metri si 400 de metri liber. In 2002, la Berlin, am luat argintul la 200 de metri liber, fiind invinsa de idolul meu germanca Franziska van Almsick, care la Sydney a avut, la fel ca mine, un concurs dezastruos. Sase luni de recuperare Se vedea la orizont Olimpiada de la Atena? "Imi doream sa nu fie iar locul 4" CV Din 2013 este sefa la Natatie Numele: Camelia Alina Potec Data si locul nasterii: 19 februarie 1982, Braila. In 1999 obtine la Istanbul, la campionatul european de senioare, doua medalii de aur, la probele de 200 de metri liber si 400 de metri liber. A participat la 4 editii ale Jocurilor Olimpice, fiind medaliata cu aur la proba de 200 de metri liber la editia din anul 2004 de la Atena. Asa ca, dupa finala de la 400 de metri, toate sperantele mele se legau de proba de 200 de metri, unde ma calificasem destul de greu, fiind pe culoarul unu. In proba de 200 de metri liber, care este una de viteza, venem de obicei pe partea a doua.

acum 96 luni (31 Jan 2015)

Inotul este un sport care iti dezvolta foarte mult masa musculara. Un adevar recunoscut de multi specialisti, care nu se aplica insa in cazul Cameliei Potec. La 32 de ani, fosta campioana olimpica (Atena 2004) are aspectul unei liceene slabute, certata un pic cu mancarea, care poate urca in orice moment pe un podium de prezentare de moda. Forta cu care taia apa din bazinul olimpic de la Atena nu este tradata decat de privirea directa si de gesturile hotarate pe care le face. A reusit, cu o tarie de caracter exceptionala, sa treaca peste momentele grele din cariera. Prima proba la care a participat, cea de 400 de metri liber, pentru care s-a pregatit in mod special, i-a adus un loc 4. La fel ca la Sydney. "Cand am terminat cursa de 200 de metri, singurul lucru pe care mi-l doream era sa nu fi terminat iar pe obsedantul loc 4. Preferam sa ies ultima decat sa ratez podiumul la mustata", ne-a povestit, printre altele Potec.

"Weekend Adevarul": Cand a intrat Camelia Potec pentru prima data intr-o piscina, sa inoate?

Camelia Potec: Sincer, nu mai tin minte, deoarece situatia nu era una care sa fie de neuitat. In aceste conditii, tata s-a simtit obligat sa ma invete sa inot pentru a ma feri de vreun accident. In cele din urma, vazand cat de mult imi place sa inot, au decis sa-mi faca abonament la piscina. Nu de alta, dar venea toamna si nu mai aveam unde sa-mi consum energia. Ma duceam de trei ori pe saptamana "la public", cum spunem noi, inotatorii, adica impreuna cu oamenii care nu faceau sport de performanta, ci doar inotau de placere.

Si acum am sa pun intrebarea care o sa va enerveze.

Cineva mi-a vandut pontul si am vrut sa vad reactia...

(Continua sa rada) ...n-am inteles de ce fac oamenii astfel de legaturi. Nici eu, nici Diana Mocanu (n.r.- dubla campioana olimpica la Sydney la natatie), nu avem performanta asta in portofoliu. Acum, serios vorbind, daca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro