Calvarul sasilor din Transilvania deportati in lagarele din Rusia. Povestea unor supravietuitori din Cugir si Sebes

Calvarul sasilor din Transilvania deportati in lagarele din Rusia. Povestea unor supravietuitori din Cugir si Sebes

Deportarea germanilor din Romania in Uniunea Sovietica este o fateta a evenimentelor numite Stramutarea germanilor dupa al Doilea Razboi Mondial, stramutare care a constat in actiuni de deportare in masa in Uniunea Sovietica a unei parti din populatia civila de origine germana, actiuni care au avut loc nu numai in Romania, ci in toate tarile foste aliate cu Germania si care au ajuns sub influenta sovietica in urma Tratatului de la Ialta din 1945. Drama a inceput la 13 ianuarie 1945 (cu patru luni inainte de incheierea armistitiului din 9 mai 1945) cand s-a pus in aplicare Ordinul 031/6 ianuarie 1945 care prevedea ca barbatii de origine germana cu varste intre 17 si 45 de ani si femeile cu varsta intre 18 si 30 de ani sa fie deportati in URSS pentru reparatii dupa razboiul din perioada 1940-1945. La Sebes, dar si in satele sasesti din imprejurimi, se formeaza comisii speciale pentru "ridicare", conduse de un ofiter sovietic, secondat de un ofiter de politie sau din legiunea de jandarmi, de militari rusi, jandarmi si militari romani.

acum 82 luni (12 Aug 2016)

Deportarea germanilor din Romania in Uniunea Sovietica este o fateta a evenimentelor numite Stramutarea germanilor dupa al Doilea Razboi Mondial, stramutare care a constat in actiuni de deportare in masa in Uniunea Sovietica a unei parti din populatia civila de origine germana, actiuni care au avut loc nu numai in Romania, ci in toate tarile foste aliate cu Germania si care au ajuns sub influenta sovietica in urma Tratatului de la Ialta din 1945. In timp ce prin Procesele de la Nurnberg organizate de Aliati in 1945-1946, capii puterii naziste au fost condamnati la inchisoare sau chiar la moarte, unul din principalele capete de acuzare fiind deportarea populatiei civile, pentru deportarile in Uniunea Sovietica, in conditii inumane, nimeni nu a fost inca tras la raspundere. In satele si orasele din Transilvania mai traiesc inca supravietuitori ai deportarilor din urma cu peste 50 de ani. In orasul Cugir din Alba, mai traiesc aproximativ 40 de etnici germani. Acestia - in mare parte femei - sunt supravietuitori ai pogromului rusesc din perioada 1945-1949 si ai marii emigratii de dupa 1989. Daca in 1992 mai erau la Cugir 189 de etnici germani (svabi, nemti sau sasi), in 2002 numarul lor aproape s-a injumatatit, ajungand la 78.

"In urma cu 68 de ani a inceput pentru ei calvarul ce a durat aproape 5 ani de zile - respectiv deportarea in URSS", povesteste ing. "Cauza: in anii 1940-1943 unii tineri de nationalitate germana, respectiv sasi, au servit in armata germana, ceea ce a dus la numirea lor ca SS-isti sau nazisti. In aceste conditii etnicii germani (sasii) au fost printre primii pusi sa plateasca - prin munca fortata in lagarele de munca sovietice. Drama a inceput la 13 ianuarie 1945 (cu patru luni inainte de incheierea armistitiului din 9 mai 1945) cand s-a pus in aplicare Ordinul 031/6 ianuarie 1945 care prevedea ca barbatii de origine germana cu varste intre 17 si 45 de ani si femeile cu varsta intre 18 si 30 de ani sa fie deportati in URSS pentru reparatii ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro