Calugarii care se deghizeaza in Mos Craciun pentru copiii saraci din colturile Dobrogei: "Noi nu mostenim pamantul, plecam asa cum venim, cu mainile goale"

Calugarii care se deghizeaza in Mos Craciun pentru copiii saraci din colturile Dobrogei:

Uneori nu este de ajuns sa-i dai un ban, ci trebuie sa-i aduci aminte ca e om, si el, ca tine", povatuieste staretul Andrei de la Dervent. Sansa ta: "Altfel si tu erai ca ei" De Sarbatori au primit milostenia semenilor copii din asezari uitate de lume: Cetate, Vartop, Galita, Garlita, Esechioi, Casicea, Credinta, Negureni, dar si dintr-o anexa a IAS Topraisar. Bisericutele din nuiele de la Izvoarele, Satu Nou si Strunga Cele patru cruci de la Dervent "crescute din pamant".

acum 57 luni (16 Dec 2015)

Pentru copiii saraci dintr-un capat al Dobrogei, Mosul chiar exista, in carne si oase. Cei mici stiu cu siguranta unde sta el: nu la Polul Nord, ci la Manastirea Dervent de langa Ostrov. De acolo, la fiecare sarbatoare, calugarii - insotiti de alti oameni generosi - pleaca in periplu prin satele din jur, vizitand familiile nevoiase cu multi copii. Personajul principal este Mosul, in pielea caruia intra parintele Timotei, in varsta de 77 ani, un monah venit de peste Dunare, din Calarasi, sa vietuiasca la Dervent. Calugarul varstnic are oricum plete colilii, barba lunga si dalba ca neaua, privirea blajina si vorba sfatoasa. Imbracat cu o haina albastra tivita cu alb, avand pe cap potcapul de aceeasi culoare, parintele Timotei si-a luat toiagul noduros, mai mare decat el, si a purces la drum. A impartit daruri si cele trebuincioase oamenilor care traiesc in cocioabe, departe de civilizatie. Pentru ei e sarbatoare de cate ori ne ducem. Dar tot copiii ne-au determinat sa facem ceva deosebit de Sarbatori. Asa ca anul acesta, Mosul a purtat la piept crucea Sfantului Andrei, la vedere", marturiseste staretul Andrei de la Manastirea Dervent din judetul Constanta.

"Adu-i aminte ca e om"

Pentru copiii si pentru suita Mosului, emotia a fost la fel de mare. O fetita desculta a fost asa bucuroasa ca a primit, printre altele, o pereche de sosetute, incat a lasat restul deoparte si a mers la fiecare aratand ce a primit ea. Dac-ar fi sa dam socoteala cati bani dam in exces pe haine, parfumuri si alte lucruri, am vedea ca sunt bani aruncati in vant. Si, de regula, oamenii cauta banutul cel mai mic. Ai trecut pe langa mantuirea ta asa de usor! Fac sobor la margine de drum si impart ce s-a capatat, si zic: .

"Cand stati la semafor si vin copii sa va ceara de pomana, intrebati-i cum ii cheama si cati frati are. O sa vedeti cum i se lumineaza fata si se indreapta de spate dintr-odata. Uneori nu este de ajuns sa-i dai un ban... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro