Calin Nistor, procuror-sef adjunct al DNA: "Alaturi de IT, justitia este domeniul in care s-a progresat cel mai mult in societatea romaneasca"

Calin Nistor, procuror-sef adjunct al DNA:

Procurorul Calin Nistor (45 de ani) a instrumentat dosarele care i-au trimis dupa gratii pe Constantin Nicolescu (fost baron de Arges), Cornel Penescu (fost patron al lantului de supermarketuri Pic), Dinel Staicu (fost patron al echipei de fotbal Universitatea Craiova) sau Antonie Solomon (fost primar al Craiovei). Se simte si acum o presiune exercitata fie de cei investigati de noi, fie de alte grupuri de la nivelul societatii, dar procurorii trebuie sa reziste. Parintii mei, de exemplu, sunt mai sensibili la astfel de lucruri, dar pe mine nu ma mai afecteaza in niciun fel presiunea mediatica sau presiunea celor vizati de anchetelor noastre. Media europeana in cauze de mare coruptie este de 25 %, iar procentul de achitari al DNA n-a depasit 10 % in niciun an de activitate. Si apoi venea in prezent si vorbea de cazul Mazare: "Oricat mi-ar fi de antipatic Mazare, pentru ce trebuia sa faci spectacolul asta de forta? Romania a avut si are probleme de combatere a coruptiei si de aceea cred ca in astfel de cazuri procurorul trebuie sa fie mult mai ferm in a dispune luarea unor masuri. Cred ca Serviciul Roman de Informatii nu prea era trecut prin comunicate, dar asta tine de comunicarea managementului institutiei de la un anumit moment.

acum 113 luni (5 Jul 2015)

Procurorul Calin Nistor (45 de ani) a instrumentat dosarele care i-au trimis dupa gratii pe Constantin Nicolescu (fost baron de Arges), Cornel Penescu (fost patron al lantului de supermarketuri Pic), Dinel Staicu (fost patron al echipei de fotbal Universitatea Craiova) sau Antonie Solomon (fost primar al Craiovei).

"Adevarul": De ce ati aplicat, la finalul anului 2005, pentru un post de procuror in Directia Nationala Anticoruptie? Cat de mult am reusit, numai un studiu sociologic poate stabili. Cred ca alaturi de IT este domeniul in care s-a progresat cel mai mult in societatea romaneasca. In 2005 nu credeam ca lucrurile se pot schimba atat de mult.

Dupa aparitia primelor dosare cu nume grele, cei vizati de procurorii DNA reactionau prin tot felul de presiuni. V-ati gandit ca reforma justitiei va fi oprita de politicieni?

Am avut senzatia la un momet dat ca s-ar putea intampla o incetinire a ritmului luptei anticoruptie, pe la inceputul anului 2007, atunci cand s-a cerut revocarea unui procuror sef de sectie (n.r. - momentul in care ministrul de atunci al Justitiei, Tudor Chiuariu, i-a cerut oficial presedintelui Traian Basescu revocarea din functie a procurorului sef al sectiei a II-a din Directia Nationala Anticoruptie, Doru Tulus). A fost un an destul de greu ca presiune exercitata atat prin mediul politic cat si prin mass-media, insa s-a depasit acel an si ulterior am realizat ca nu mai poate fi oprita activitatea procurorilor. Se simte si acum o presiune exercitata fie de cei investigati de noi, fie de alte grupuri de la nivelul societatii, dar procurorii trebuie sa reziste.

Eu m-am imunizat la astfel de presiuni si le-am cerut si colegilor sa nu mai citeasca foarte mult presa, mai ales presa care este adversara procurorilor DNA si care, orice ai face, tot gaseste motive sa critice. Parintii mei, de exemplu, sunt mai sensibili la astfel de lucruri, dar pe mine nu ma mai afecteaza in niciun fe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro