Calculii biliari proveniti din colesterol sunt mai frecventi. Ce alte tipuri mai sunt si la ce complicatii se poate ajunge

Calculii biliari proveniti din colesterol sunt mai frecventi. Ce alte tipuri mai sunt si la ce complicatii se poate ajunge

"In functie de compozitia chimica si aspectul macroscopic calculii biliari se clasifica in calculi de colesterol - contin majoritar cristale de colesterol monohidrat - 75% din cazuri, calculi pigmentari - contin predominant bilirubinat de calciu , pot fi negri sau maronii - 24,5% din cazuri si calculi rari - contin carbonat de calciu sau acizi grasi si calciu". "Pentru calculii cu dimensiuni pana la maximum 10 milimetri in conditiile unui colecist functional si fara depunere semnificativa de saruri de calciu se poate incerca terapia de disolutie orala, de obicei cu acid ursodeoxicolic, care este eficient in 20-70% din situatii". Situatiile cand excluderea chirurgicala a colecistului este luata in considerare la persoane asimptomatice sunt: persoanele cu transplant de inima sau plamani, din cauza riscului mare de complicatii, anumite grupuri de nativi americani din cauza riscului mare de cancer de colecist asociat prezentei calculilor si copiii, care au risc mai mare de complicatii", conchide dr.

acum 55 luni (27 Feb 2018)

El este conectat de ficat si de intestinul subtire prin tuburi mici numite ducte biliare", afirma dr.

Rolul colecistului este sa depoziteze si sa concentreze bila, un fluid verde-maroniu produs de catre ficat. Cu ocazia meselor, colecistul se contracta si evacueaza bila in intestin, aceasta avand un rol important in digestia si absorbtia grasimilor si a vitaminelor liposolubile".

Concretiuni solide care se formeaza in colecist

"Calculii biliari sunt concretiuni solide care se pot forma in colecist in majoritatea cazurilor, dar si in ductele biliare intrahepatice sau extrahepatice". "In functie de compozitia chimica si aspectul macroscopic calculii biliari se clasifica in calculi de colesterol - contin majoritar cristale de colesterol monohidrat - 75% din cazuri, calculi pigmentari - contin predominant bilirubinat de calciu , pot fi negri sau maronii - 24,5% din cazuri si calculi rari - contin carbonat de calciu sau acizi grasi si calciu".

Cei mai frecventi calculi biliari - calculii de colesterol apar atunci cand bila devine "supersaturata" in colesterol, care nu mai poate fi solubilizat de sarurile biliare si fosfolipide, frecvent in asociere cu o reducere a motilitatii colecistului care favorizeaza staza la acest nivel, mai spune medicul primar Elena Ciuperca.

"Ca si consecinta, cristalele de colesterol precipita, iar prin aglomerarea si cresterea cristalelor precipitate apar calculi".

Factori implicati in aparitia calculilor

Exista cu siguranta factori genetici implicati in aparitia calculilor de colesterol, acestia fiind de 3 ori mai frecventi in familiile persoanelor cu calculi biliari. "De asemenea, factorii genetici explica frecventa crescuta a calculilor biliari la indienii Pima - care au cea mai mare prevalenta a calculilor biliari in lume, 48% - precum si la alti indieni nord sau sud americani".

Riscul de aparitie a calculilor biliari este mai mare la femei - dublu fat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro