Calcaiul lui Ahile pentru Sevil Shhaideh. De ce este invocat sotul sirian ca o piedica fata de numirea premierului propus de PSD

Referitor la eliberarea acestui certificat, Legea privind accesul la informatii clasificate specifica: "Principalele criterii de evaluare a compatibilitatii unei persoane in acordarea avizului de securitate, pe baza caruia ORNISS elibereaza certificatul de securitate, vizeaza trasaturile circumstantiale si de caracter care pot genera riscuri de securitate. Ajuns in Romania, a obtinut intr-un timp extrem de scurt privilegii ale statului roman: cetatenie romana, slujbe la Universitatea Ovidius din Constanta si la doua companii de stat - RAJDP si RAJA, ajungand pana la demnitatea de a fi consilier la cabinetul secretarului de stat din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, minister in care s-a afirmat sotia sa ca secretar de stat, apoi ca ministru. Pana nu demult, Akram Shhaideh era platit din trei surse: Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta (regie subordonata Consiliul Judetean Constanta, forul condus de Nicusor Constantinescu, unde Akram era angajat si retribuit cu un venit anual de 41.536 lei), Universitatea Ovidius din Constanta (profesor, 3.608 lei) si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (consilier la cabinetul secretarului de stat, 4.120 lei).

acum 54 luni (27 Dec 2016)

Sevil Shhaideh (52 de ani), propunerea coalitiei PSD-ALDE-UDMR pentru postul de prim-ministru al Romaniei, ar avea teoretic sansele cele mai mari sa fie desemnata pentru aceasta demnitate publica "dupa Craciun", dupa cum a anuntat presedintele Klaus Iohannis.

Mai multi analisti in probleme de securitate aduc in discutie prevederi legale pentru a atrage atentia ca Sevil Shhaideh ar putea fi incompatibila cu functia de prim-ministru. Premierul Romaniei devine, printre altele, si vice-presedinte al Consiliului Suprem de Aparare al Tarii (CSAT), postura din care are acces la informatii clasificate extrem de sensibile, referitoare la siguranta nationala.

Inainte de a accede in CSAT, premierul trebuie sa obtina un "certificat de securitate" emis de Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS). Referitor la eliberarea acestui certificat, Legea privind accesul la informatii clasificate specifica: "Principalele criterii de evaluare a compatibilitatii unei persoane in acordarea avizului de securitate, pe baza caruia ORNISS elibereaza certificatul de securitate, vizeaza trasaturile circumstantiale si de caracter care pot genera riscuri de securitate. Desi aceste criterii se refera la persoana care trebuie avizata, conduita, caracterul, conceptiile sau imprejurarile de viata ale sotului/sotiei ori concubinului/concubinei pot fi, de asemenea, relevante si trebuie luate in considerare", specifica legislatia. Parcursul fulminant al lui Akram Shhaideh

Factorii care trebuie analizati sunt, printre altele, daca demnitarul "poate fi supus la presiuni din cauza rudelor sau a persoanelor apropiate, care ar putea genera o vulnerabilitate exploatabila de catre serviciile de informatii straine ale caror interese sunt ostile pentru interesele de securitate ale NATO si/sau ale tarilor membre si partenere".

Factorul "de vulnerabilitate" in cazul lui Sevil Shhaideh este... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro