Calatorie pe Drumul Vinului din Prahova. Cum se desfasoara excursia unica in Romania

Calatorie pe Drumul Vinului din Prahova. Cum se desfasoara excursia unica in Romania

Drumul Vinului din Prahova este un traseu cu o lungime de aproximativ 60 de kilometri, care reediteaza un segment mai vechi dintr-un drum al vinului folosit in Antichitate de negustorii romani care strabateau Europa. Eleonora Pintu, ghidul turistic al secretelor din Cramele Azuga FOTO Dana Mihai Femeia lucreaza la pivnite din 1974 si stie toate secretele sampaniei romanesti, de la importanta mucegaiului negru din pivnitele de la Azuga in mentinerea micro-climatului, pana la procedurile zilnice de rotire a sticlelor pe rasteluri, timp de noua luni. 5 euro, in medie pentru o degustare de vinuri Povesti despre modul de productie a vinului si obtinerea diverselor sortimente pot fi aflate si de la specialistii din zona Urlati-Valea Calugareasca-Ceptura-Tohani, de la Crama Basilescu, Conacul Urlateanu, Domeniile Dealu Mare Urlati, Cramele Rotenberg, Crama SERVE Ceptura, Crama Budureasca, Domeniile Tohani sau ICDVV. Interesant este ca vinurile din Prahova, fie ca vorbim de spumantele de la Azuga sau de vinurile obisnuite, limpezi, ale podgoriei, au fost descoperite mai intai de turistii straini care vin la degustari in crame de multi ani. In ofertele agentiilor de turism, un tur organizat costa intre 55 de euro si 130 de euro de persoana si include transport, masa, degustari, vizite si eventual o noapte de cazare.

acum 95 luni (7 May 2016)

Drumul Vinului din Prahova este un traseu cu o lungime de aproximativ 60 de kilometri, care reediteaza un segment mai vechi dintr-un drum al vinului folosit in Antichitate de negustorii romani care strabateau Europa. Aici, strugurii se bucura de soare, in medie, cu 14 zile in plus pe an fata de alte zone ale Romaniei. Boabele au la dispozitie mai mult timp pentru acumulari calitative si se culeg doar toamna tarziu, cand pamantul gras, lutos si nisipos, si generozitatea soarelui i-au umplut de o dulceata si o aroma unice. In total, podgoria Dealu Mare se intinde pe o suprafata compacta, de 70 de kilometri si aproape 14.500 de hectare, grupand 83 de localitati raspandite pe teritoriile administrative ale judetelor Prahova si Buzau.

Culturi de vii cat vezi cu ochii, in zona Valea Calugareasca, parte a Podgoriei Dealu Mare

Posibilitatile de a strabate Drumul Vinului sunt multiple. Turistii pot alege sa faca excursia individual, cu masina, desi nu este recomandat pentru ca nu se pot bucura de degustarile de vinuri.

In varianta de doua zile, excursia ar fi recomandat sa inceapa cu cel mai nordic punct al Drumului Vinului, Cramele Rhein din Azuga, cu intoarcere spre Ploiesti, cu popasuri la ruinele palatului Micul Trianon de la Floresti si la conacul Pana Filipescu, recent renovat, din Filipestii de Padure, apoi traseul catre Urlati.

Crama la care venea regele Mihai

Indiferent de traseul ales, punctele forte ale excursiei sunt povestile despre vinuri si sesiunile de degustari.

Multe vinuri rosii fac cinste zonei, precum Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Burgund mare, Zweigelt, pe cand gama de vinuri albe este reprezentata de sortimente precum Riesling, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tamaioasa romaneasca, Feteasca regala, Chardonnay, Riesling Italian, Riesling de Rhin, Aligote.

Un loc special... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro