Calatorie in iad. Inchisoarea Falconer si cazul tulburator al unui condamnat

Calatorie in iad. Inchisoarea Falconer si cazul tulburator al unui condamnat

In traducerea lui Liviu Bleoca, romanul isi pastreaza amestecul de brutalitate si scriitura eleganta, care desface mecanismele suferintei si intra adanc in spiritul uman, acolo unde instinctul primeaza si dicteaza, dar o face aducand cu sine un iz din miturile esentiale ale umanitatii, din povestea lui Cain si a lui Abel, traduse intr-un tulburat secol 20, in America. Unul dintre marile atuuri ale romanului "Falconer", dincolo de povestea tulburatoare si angoasanta, este felul cum e construita lumea in care intra Farragut si strania lui pedeapsa: este tot timpul un fel de confesor involuntar al colegilor de suferinta.

acum 67 luni (14 Apr 2015)

Publicat in 1977, "Falconer" este povestea unui profesor universitar toxicoman incarcerat la inchisoarea Falconer pentru ca si-a ucis fratele. In iadul uneia dintre cele mai cumplite inchisori a carei intrare este descrisa in primele pagini si in iadul unei lumi alienate, al unui suflet chinuit, torturat de propriile neputinte.

"Intrarea principala in Falconer - de fapt singura intrare pentru detinuti, vizitatori si personal deopotriva - avea deasupra un blazon infatisand Libertatea, Justitia si, intre cele doua, puterea suverana a guvernului. (...) Cate sute de oameni vor fi trecut pe sub el, pe sub aceasta emblema ce avea sa fie pentru majoritatea dintre ei ultima imagine a unei incercari omenesti de a interpreta prin simboluri misterul detentiei? Deasupra blazonului era declinat numele locului: Temnita Falconer 1871, Inchisoarea Corectionala Falconer, Penitenciarul Federal Falconer, Inchisoarea de Stat Falconer, Institutia Corectionala Falconer si ultima, care nu prinsese niciodata: Casa Zorile. Celebritatea e ceva incert, asta numai Dumnezeu o stie, dar Falconer - cu capacitatea sa limitata de cazare pentru doua mii de ticalosi - era la fel de cunoscuta ca Newgate."

In traducerea lui Liviu Bleoca, romanul isi pastreaza amestecul de brutalitate si scriitura eleganta, care desface mecanismele suferintei si intra adanc in spiritul uman, acolo unde instinctul primeaza si dicteaza, dar o face aducand cu sine un iz din miturile esentiale ale umanitatii, din povestea lui Cain si a lui Abel, traduse intr-un tulburat secol 20, in America.

Supranumit "un Cehov al suburbiilor", John Cheever este considerat unul dintre cei mai importanti scriitori americani din secolul 20, volumul antologie din 1978, "The Stories of John Cheever", care cuprinde integrala prozei scurte a scriitorului american, fiind distinsa cu trei dintre cele mai prestigioase premii literare din Statele Unite ale Americii: Pulit... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro