Calatori spre centrul Pamantului. Asia: Viata de la 10 dolari. Restul, de nepretuit | DOCUMENTAR ROMANIA LIBERA

In vara lui 2011, Paul Budan - in varsta de 33 de ani - s-a inscris, alaturi de patru prieteni, la Mongol Rally, cel mai mare raliu neconventional caritabil din lume care acopera o distanta de 16.000 de kilometri. Dupa ce am lasat ambulanta, am zburat cu avioanele prin China, din Beijing am luat trenul de viteza pana in Shanghai si din Shanghai am luat avionul pana in Ho Chi Minh, in sudul Vietnamului, de unde am parcurs timp de doua saptamani traseul de coasta pana in nordul Vietnamului, pana in Capitala, in Hanoi, cu toate mijloacele de transport in comun posibile. Pe cat posibil, daca chiar vrei sa ramai cu ceva si sa fie aventura vietii tale, de care sa-ti aduci aminte cu placere, sa nu fii legat de niciun fel de agentie de turism sau de sistem de turism de cand ajungi acolo.

acum 86 luni (23 Jul 2017)

In vara lui 2011, Paul Budan - in varsta de 33 de ani - s-a inscris, alaturi de patru prieteni, la Mongol Rally, cel mai mare raliu neconventional caritabil din lume care acopera o distanta de 16.000 de kilometri.

Paul Budan: Dorinta de aventura, pofta de necunoscut, de a explora noi spatii, noi locuri, de a le simti altfel decat din documentare video sau audio.

Din Cehia traseul era urmatorul: Cehia, Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria, Turcia, Georgia, Azerbaijan, am mers un pic pe coasta marii Caspice, am intrat in Iran, am facut nordul Iranului, cateva orasele, apoi Turkmenistan, am fost la marea Aral din Uzbekistan, Tadjikistan, Kazahstan, Rusia si apoi Mongolia - locul in care am donat ambulanta. Ca aventura continua apoi spre Asia de Sud-Est, asta exotica, e o discutie secundara. Dupa ce am lasat ambulanta, am zburat cu avioanele prin China, din Beijing am luat trenul de viteza pana in Shanghai si din Shanghai am luat avionul pana in Ho Chi Minh, in sudul Vietnamului, de unde am parcurs timp de doua saptamani traseul de coasta pana in nordul Vietnamului, pana in Capitala, in Hanoi, cu toate mijloacele de transport in comun posibile. M-a socat cat de calzi, primitori si draguti sunt iranienii, de la primul pana la ultimul - incepand cu primul vames si incheind cu ultimul ghid din Tabriz, cred.

Apoi, urmatorul moment socant a fost pretul benzinei din Turkmenistan - 60 de bani in moneda noastra. Urmatorul a fost marea Aral, cel mai mare dezastru facut de om vreodata - disparitia marii Aral din cauza unor exploatari ale unor rauri pentru irigatii.

In rest, calatoria a fost frumoasa toata, pana in Mongolia unde a mai fost un moment socant si anume cata intindere, la nesfarsit asa, si putina populatie pot sa existe in aceasta tara. O tara enorma, fara drumuri, in care vantul te taie daca nu ai imbracaminte adecvata si in care exista sute de kilometri intre doua orasele, fara niciun pic de asfalt.

Cateva l... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro