Cainele sau pisica, cine isi iubeste stapanul mai mult? Intrebarea a primit, in sfarsit, un raspuns

Cainele sau pisica, cine isi iubeste stapanul mai mult? Intrebarea a primit, in sfarsit, un raspuns

Neurocercetatorul britanic Paul Zak a recoltat sange si a testat nivelul de oxotocina (cunoscut si ca hormonul fericirii sau al atasamentului) de la un grup de zece pisici si zece caini, inainte ca acestia sa stea cu stapanii lor, dar si dupa ce au petrecut un timp alaturi de ei.

acum 92 luni (3 Feb 2016)

Neurocercetatorul britanic Paul Zak a recoltat sange si a testat nivelul de oxotocina (cunoscut si ca hormonul fericirii sau al atasamentului) de la un grup de zece pisici si zece caini, inainte ca acestia sa stea cu stapanii lor, dar si dupa ce au petrecut un timp alaturi de ei. Iar analizele au indicat faptul ca, in cazul cainilor, nivelul de oxitocina dupa timpul petrecut cu stapanii a crescut de cinci ori mai mult decat in cazul pisicilor. Este substanta chimica produsa de creier atunci cand ne pasa de cineva, eliberata de mamifere pentru a crea o legatura emotionala cu semenii lor", a precizat doctorul Paul Zak.

In cazul oamenilor, de exemplu, s-a observat ca producem oxitocina intre 15% si 20% atunci cand avem parte de o interactiune placuta cu un strain, intre 25% si 50% cand ne simtim bine in compania cuiva pe care il cunoastem si peste 50% in cazul cuiva pe care il iubim, cum este propriul copil sau partenerul de viata.

In cadrul experimentului realizat de neurocercetator, nivelul de oxitocina produs de caini a fost, in medie, de 57.2%.

Pisicile, pe de alta parte, au produs 12% oxitocina, in medie, iar dintre cele testate, numai 50% au prezentat o schimbare a nivelului de oxitocina dupa ce au stat cu stapanii. Totusi, doctorul a precizat ca iubitorii de feline trebuie sa tina cont ca pisicile sunt mai putin sociabile decat cainii si extrem de teritoriale. In plus, laboratorul unde a fost realizat experimentul nu a fost pentru ele un mediu familiar, ceea ce a creat o situatie destul de stresanta atat pentru caini, cat si pentru pisici. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro