"Cadoul" facut de guvern marilor companii energetice

Petrom, ExxonMobil, Lukoil, Romgaz si Sterling Resources sunt companiile care vor fi exceptate de la plata taxei pentru constructii speciale. De ce guvernul creeaza un "cadru fiscal de dezvoltare sustenabila, pro business" doar pentru aceste companii si nu pentru toate firmele din Romania? De asemenea, poate fi considerata scutirea de la plata unor taxe doar a unor companii ajutor de stat?

acum 110 luni (30 Sep 2014)

Petrom, ExxonMobil, Lukoil, Romgaz si Sterling Resources sunt companiile care vor fi exceptate de la plata taxei pentru constructii speciale. Anuntul a fost facut de ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, la o conferinta, in SUA. In acest sens, am gasit o solutie sa exceptam de la impozitare constructiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagra. Acest lucru este important de avut in vedere pentru investitiile pe care le veti derula in tara noastra", a declarat ministrul Finantelor, la conferinta World Affairs Council, din orasul american Houston (Texas). De ce guvernul creeaza un "cadru fiscal de dezvoltare sustenabila, pro business" doar pentru aceste companii si nu pentru toate firmele din Romania? De asemenea, poate fi considerata scutirea de la plata unor taxe doar a unor companii ajutor de stat?

Marile companii nu platesc, micii producatori agricoli - da

Introducerea taxei pe stalp a afectat puternic investitiile, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, considerand ca aceasta este principala cauza pentru care Romania a intrat in recesiune tehnica.

Cum vad cei ce activeaza in sectorul agricol scutirea unor companii de la plata taxelor? Inseamna ca pentru Guvern este mai interesanta Marea Neagra decat agricultura", este de parere Horatiu Raicu, secretar general Agrostar. "De la 1 ianuarie taxa se reduce pentru toata lumea la 1%, iar pentru cei din Marea Neagra va fi zero. Intelegem de ce Guvernul ii scuteste de plata taxei: sunt mai mari, mai frumosi si au avioane puternice. Ei au un cuvant de spus doar atunci cand au interesul", spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

O taxa pentru FMI

Taxa pe constructii speciale a fost introdusa la inceputul anului, fiind propusa de fostul ministru delegat pentru Buget Liviu Voinea inca din toamna lui 2012. Taxa se aplica pentru constructiile care nu intrau in sfera de impozitare, cum ar fi stalp... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro