Caderea unui democrat influent, acuzat de coruptie

Detaliile specifice asupra acuzatiilor contra lui Sheldon Silver nu erau clare ieri, dar o sursa care cunoaste problema a declarat pentru NYT ca ar fi vorba despre platile primite de Silver de la un mic cabinet de avocati care se specializase in reducerea taxelor funciare si se ocupa de imobiliare in Manhattan. Ancheta de coruptie care il implica pe Silver s-a reluat de acolo de unde a fost oprita de Andrew Cuomo si s-a concentrat asupra veniturilor castigate de parlamentari in afara statului New York, ei fiind autorizati sa lucreze in part-time in afara functiilor lor legislative.

acum 114 luni (23 Jan 2015)

Potrivit New York Times, autoritatile federale americane urmau sa il aresteze joi, pe baza acuzatiilor de coruptie pe influentul presedinte al Adunarii legislative a statului New York, Sheldon Silver, democrat din Manhattan care a detinut aceasta functie in ultimele doua decenii. Acuzatiile au fost formulate dupa o ancheta a FBI si a procurorilor federali, declansata cand guvernatorul Andrew Cuomo a oprit ancheta unei comisii de lupta contra coruptiei, pe care o crease in 2013.

Detaliile specifice asupra acuzatiilor contra lui Sheldon Silver nu erau clare ieri, dar o sursa care cunoaste problema a declarat pentru NYT ca ar fi vorba despre platile primite de Silver de la un mic cabinet de avocati care se specializase in reducerea taxelor funciare si se ocupa de imobiliare in Manhattan. Silver a omis sa mentioneze aceste plati de la firma Goldberg&Iryami in declaratiile anuale de avere si de depozite bancare.

In Albany, Silver, presedinte al Adunarii din 1994, este unul "dintre cei trei oameni din Camera", alaturi de guvernator si seful majoritatii in Senat, care negociaza bugetul statului si decid asupra celor mai importante proiecte de lege. In cursul carierei, el a dezvoltat o reputatie de negociator abil, dar si de forta impenetrabila si imobila intr-o capitala care a vazut guvernatori si alti legiuitori puternici doborati de scandaluri si pasi falsi.

De asemenea, a fost criticat pentru practicarea dreptului in afara institutiei, o cariera lucrativa prin care castiga 121.000 dolari in calitate de conferentiar. In 2013, Silver a castigat un venit legal de 650.000 dolari lucrand pentru firma de drept Weitz&Luxenberg, potrivit ultimelor sale declaratii financiare.

In decembrie, NYT relata ca autoritatile federale anchetau platile substantiale varsate de Goldberg&Iryami lui Silver, care nu era cunoscut ca avand expertiza in domeniul cabinetului de avocati specializat in afaceri fiscale in imobiliare.

Bani nedeclarati

Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro