Cacealmaua Phenianului: Actiunea care a speriat Vestul

Comunitatea internationala acuza Coreea de Nord ca a folosit punerea pe orbita a unui satelit pentru a testa o racheta cu raza lunga de actiune, inca o violare a tuturor rezolutiilor ONU. Un pericol mondial Coreea de Nord este un real pericol, pentru vecini dar si pentru lumea intreaga, din cauza cresterii razei de actiune a rachetelor sale - care vor pune progresiv tarile occidentale la cheremul unui santaj - si a exporturilor sale de tehnologii periculoase spre Pakistan, Iran, Siria (probabil ca nu se stie tot despre cooperarile sale nucleare) si punerea in pericol a regimului de non-proliferare.

acum 56 luni (10 Feb 2016)

Comunitatea internationala acuza Coreea de Nord ca a folosit punerea pe orbita a unui satelit pentru a testa o racheta cu raza lunga de actiune, inca o violare a tuturor rezolutiilor ONU.

Exact o luna dupa cel de al patrulea test nuclear, Coreea de Nord a sfidat din nou comunitatea internationala trimitand o racheta in spatiu. Unanim acuzat ca a testat o racheta cu raza lunga de actiune si condamnat, acest test, a carui reusita trebuie inca atestata, este ocazia pentru regimul comunist al lui Kim Jong-un sa afiseze o ingrijoratoare capacitate balistica si atomica. Administratia americana a subevaluat rapiditatea cu care Phenian va ajunge la Graal - capacitatea de a atinge teritoriul american cu o racheta dotata cu arma nucleara.

Era ora 9 duminica dimineata in Coreea de Nord cand lansatorul s-a ridicat la centrul spatial Sohae, situat in vestul tarii, la 50 km de China. Iar agentia de presa nord-coreana KCNA a celebrat un "eveniment istoric in dezvoltarea stiintei, tehnologiei, economiei si capacitatii de aparare a tarii". Se pare ca regimul a incercat sa-si afiseze performantele inainte de 16 februarie, ziua aniversara a lui Kim Jong-Il, tatal lui Kim Jong-un si al programelor balistice si nucleare.

Consiliul de Securitate s-a reunit de urgenta condamnand testul mascat al Phenianului, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a considerat tirul "absolut deplorabil" iar Japonia a denuntat testul drept un "act absolut intolerabil" si o "neta violare" a rezolutiilor votate de Consiliu de Securitate. De acum poate parcurge o distanta de 10.000 km si reprezinta piesa de rezistenta a programului sau balistic. Potrivit specialistului nipon Hajime Izumi, "Coreea de Nord urmareste de multa vreme construirea unui program de racheta intercontinentala si inginerii sai nu au incetat sa amelioreze rachetele. De aceasta data, daca va merge, va fi un succes pentru Kim Jong-un si va permite Coreii de Nord sa se alature clubului natiunilor capabile sa lanseze... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro