CAB respinge contestatia lui Voiculescu privind raportul CNSAS care stabileste ca Basescu nu a fost turnator

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a respins miercuri, ca nefondata, contestatia lui Dan Voiculescu fata de decizia prin care CNSAS a stabilit, in octombrie 2013, ca presedintele Traian Basescu nu a fost lucrator sau colaborator al fostei Securitati, relateaza Mediafax. Lucrator al Securitatii este "orice persoana care, avand calitatea de ofiter sau de subofiter al Securitatii sau al Militiei cu atributii pe linie de Securitate, inclusiv ofiter acoperit, in perioada 1945-1989, a desfasurat activitati prin care a suprimat sau ingradit drepturi si libertati fundamentale ale omului, in scopul sustinerii puterii totalitar comuniste", potrivit ordonantei.

acum 114 luni (10 Dec 2014)

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a respins miercuri, ca nefondata, contestatia lui Dan Voiculescu fata de decizia prin care CNSAS a stabilit, in octombrie 2013, ca presedintele Traian Basescu nu a fost lucrator sau colaborator al fostei Securitati, relateaza Mediafax.

Decizia instantei de miercuri nu este definitiva si poate fi contestata in termen de 15 zile de la comunicare.

Dan Voiculescu a contestat adeverinta emisa de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), conform careia presedintele Traian Basescu nu a fost lucrator sau colaborator al Securitatii.

Cea mai recenta adeverinta emisa de CNSAS in cazul presedintelui dateaza din 22 octombrie 2013, dupa ce au fost consultate note atribuite acestuia privind activitatea sa ca reprezentant al companiei Navrom.

CNSAS a mai emis in 2002, 2004 si 2006 decizii potrivit carora Traian Basescu nu a fost agent sau colaborator al Securitatii ca politie politica, decizia din 2006 fiind mentinuta si in 2009, ca urmare a verificarilor facute cu ocazia alegerilor prezidentiale.

Astfel, intr-un dosar de 86 de file, al carui titular este W.R., a fost gasita, la filele 2-4, o nota olograf, inregistrata la data de 6 iulie 1988 si atribuita de ofiterul care a inregistrat-o lui Traian B.

In celalalt dosar, de 26 de volume, ce contine documente privind supravegherea informativa a intreprinderilor romanesti si straine care desfasurau activitati de import-export in Portul Constanta, in volumul 21, la filele 334 - 335, a fost identificata o alta nota informativa, dactilografiata, inregistrata pe numele "Traian", la data de 25 septembrie 1989.

Astfel, lui Traian Basescu nu i se poate atribui nici calitatea de colaborator, nici cea de lucrator al Securitatii, potrivit OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, conform documentului citat.

Lucrator al Securitatii este "orice persoana care, avand calitatea de ofiter sa... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro