Ca sa nu piarda toti banii UE, Guvernul umbla la fondurile din privatizare
Desi nu exista nici o garantie ca Bruxelles-ul va returna intreaga suma, Executivul a decis sa aloce 1,42 miliarde de lei din venituri obtinute din privatizare, pentru rambursarea cheltuielilor efectuate de beneficiarii fondurilor UE. Iar exemplele sunt nenumarate - de la masini de lux cumparate cu bani europeni, pana la proiecte finantate cu 1 milion de euro ca sa fie "scolarizati" 20 de someri din care nici unul nu si-a gasit de lucru.
Desi nu exista nici o garantie ca Bruxelles-ul va returna intreaga suma, Executivul a decis sa aloce 1,42 miliarde de lei din venituri obtinute din privatizare, pentru rambursarea cheltuielilor efectuate de beneficiarii fondurilor UE.
Cea mai mare suma, respectiv 560 milioane de lei, va ajunge la cei care au implementat proiecte in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice au fost repartizate 460 milioane de euro, iar pentru Programul Operational Regional 400 milioane de euro. In actul normativ se prevede ca aceste sume urmeaza sa fie restituite Ministerului Finantelor din banii pe care Comisia Europeana (CE) ii va rambursa Romaniei pana la 30 mai 2015. Exista vreo asigurare ca acesti bani vor veni de la Bruxelles pana pe 30 mai? "Nu exista nici o garantie ca Romania va primi acesti bani de la CE. Exista un risc ca Bruxelles-ul sa nu autorizeze la plata toate cererile trimise de la Bucuresti. Si, chiar daca toate cererile ar fi autorizate, exista riscul ca in martie-aprilie, cand vine auditul de la Bruxelles, sa descopere anumite nereguli si sa ne ceara inapoi din bani", spune Laurentiu Dinu, partener EU Advisors.
Radu Craciun, economistul-sef al BCR, explica, pentru "Romania libera", ca banii care provin din privatizare, cei din dividendele de la firmele de stat, cei din licente de exploatare si redevente, trebuie sa se stranga intr-o pusculita care sa poarte o eticheta - bani pentru dezvoltare. "Cu banii din privatizari s-au acordat despagubiri pentru fostii proprietari, despre multi nestiindu-se cum au ajuns sa fie improprietariti, sau au fost despagubite victimele FNI. Faptul ca s-a apelat la acesti bani, care constituie un fond de rezerva, este un indiciu ca prea multe fonduri nu sunt disponibile", este de parere Dinu. In schimb, Elena Tudose, director de programe la Institutul de Politici Publice (IPP), declara: "Mi se pare un semn de norma... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro