Bustul lui Dan Spataru, in curtea scolii din satul natal Aliman
Cantecele sale, scrise de Camelia Dascalescu, Temistocle Popa, Ion Vasilescu sau Cornel Fugaru, l-au facut nemuritor: "Tarancuta, tarancuta", "Maicuta, iti multumesc", "Trecea fanfara militara", "Nu m-am gandit la despartire", "Nici o lacrima", "Sa cantam, chitara mea", "Te asteapta un om", "Vorbeste lumea ca-s strengar", "In randul patru", "Tu, eu si-o umbrela", "La 5 si jumatate, la Universitate", "De vrei sa stii ce inseamna sa fii roman" (Trofeul de la Mamaia - Creatie 1986). In memoria popularului cantaret, la Medgidia a fost infiintat Festivalul de muzica usoara "Dan Spataru", ce are loc in fiecare toamna, in preajma zilei de nastere a artistului care a cantat: "Vin` la noi la Medgidia / Toamna, cand se coace via".
Celebrul fiu al satului s-a nascut la Aliman, la 2 octombrie 1939, in familia invatatorului Aurel Spataru. In memoria cantaretului, scoala - la care el a invatat, iar tatal sau a predat - poarta numele de "Dan Spataru". Fiul nemuritor al Alimanului
Cantaretul Dan Spataru a trait la Aliman pana la varsta de 12 ani, cand a fost trimis la Medgidia, impreuna cu sora sa Puica (Maria), actuala Nicola. Cei doi copii ramasesera orfani de mama, iar dorinta Gherghinei Spataru fusese ca Dan si Puica sa invete carte. Daca nu fotbalul, intrerupt din cauza unei afectiuni fizice, a fost afirmarea studentului de la Educatie Fizica si Sport, muzica a fost cea care l-a consacrat pe Dan Spataru in inimile romanilor.
Cantecele sale, scrise de Camelia Dascalescu, Temistocle Popa, Ion Vasilescu sau Cornel Fugaru, l-au facut nemuritor: "Tarancuta, tarancuta", "Maicuta, iti multumesc", "Trecea fanfara militara", "Nu m-am gandit la despartire", "Nici o lacrima", "Sa cantam, chitara mea", "Te asteapta un om", "Vorbeste lumea ca-s strengar", "In randul patru", "Tu, eu si-o umbrela", "La 5 si jumatate, la Universitate", "De vrei sa stii ce inseamna sa fii roman" (Trofeul de la Mamaia - Creatie 1986).
Lovitura a dat-o, insa, cu un slagar iugoslav cantat de interpretul sarbo-croat Miki Jevremovici - "Ona nocas nece doci" ("Ea nu va veni noaptea asta"), lansata la festivalul de la Zagreb din 1978. Piesa era compusa de Nikica Kalogjera (1930, Serbia - 2006, Croatia), pe versuri de Krste Juras (nascut in 1945, in Croatia). Din 1984, de cand a cantat-o prima data cu timbrul sau aparte, "Drumurile noastre" ale lui Dan Spataru au captivat publicul, care a declarat-o in 2004 "Cea mai frumoasa piesa romaneasca din toate timpurile". Lui Dan Spataru i se atribuie si recordul de a fi aplaudat in Cuba, timp de 16 minute si 19 secunde.
La 8 septembrie 2004, de Sfanta Marie mica (asa cum este cunoscuta sarbato... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro