Busteni, statiunea "nascuta" din calea ferata, o fabrica de hartie si schi
Aflat aproape de Sinaia, Busteniul a beneficiat din plin de atentia Case regale care a construit in sat o biserica (1889) si un local pentru scoala care functiona din 1865 si in care, in 1892, invatau 90 de elevi (dintre care 30 de fete). Fabrica de hartie, impulsul decisiv Povestea statiunii Busteni este, insa, si povestea fratilor Carol si Samuel Schiel si a unei industrii care a dainuit vreme de peste un secol, nasterea si activitatea Fabricii de Hartie "C&S Schiel, Succesorii-Busteni", care a deschis, de fapt, calea aparitiei orasului montan din zilele noastre.
Despre inceputurile localitatii Busteni nu s-au pastrat atestari documentare, ba chiar izvoarele vremii amintesc despre faptul ca, la sfarsitul secolului al XVII-lea, in zona de pe Valea Prahovei unde este localizata astazi statiunea "nici vorba nu era de vreun sat".
Abia la 1782, domnitorul Mihai Sutu infiinteaza, langa Sinaia, un catun numit Izvorul, din care, mai tarziu, iau nastere localitatile vecine Busteni, Poiana Tapului si Azuga. Pana la 1782, singura locuinta din Busteni era"Slonul de piatra", cel mai mare han din zona, amplasat in actualul cartier Zamora de astazi.
Un indiciu despre numele localitatii vine din faptul ca actuala zona Valea Cerbului, pe atunci salbatica si plina de gropi, se numea "La busteni", nume care mai tarziu se va extinde la intreaga asezare.
Carol I, ctitoul modern al Busteniului
Micutul catun cunoaste o dezvoltare exploziva incepand cu anul 1846, cand demareaza lucrarile la soseaua care strabate toata Valea Prahovei, de la Campina la Predeal, si, 30 de ani mai tarziu, a caii ferate care unea Ploiestiul de Predeal.
Ambele investitii au fost gandite de regele Carol I care poate fi considerat ctitorul modern al Busteniului. Aflat aproape de Sinaia, Busteniul a beneficiat din plin de atentia Case regale care a construit in sat o biserica (1889) si un local pentru scoala care functiona din 1865 si in care, in 1892, invatau 90 de elevi (dintre care 30 de fete).
Fabrica de hartie, impulsul decisiv
Povestea statiunii Busteni este, insa, si povestea fratilor Carol si Samuel Schiel si a unei industrii care a dainuit vreme de peste un secol, nasterea si activitatea Fabricii de Hartie "C&S Schiel, Succesorii-Busteni", care a deschis, de fapt, calea aparitiei orasului montan din zilele noastre.
La inceputul anului 1882, sesizand imensul potential economic al "auru... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro