Bunele maniere la masa, explicate de Pastorel Teodoreanu: "Du mancarea la gura, nu gura la mancare"

Bunele maniere la masa, explicate de Pastorel Teodoreanu:

Iata cele 20 de reguli de bun-simt care ar trebui respectate de fiecare dintre noi pentru a fi o gazda perfecta sau un musafir civilizat: 1. In afara de paine, crenvursti, sparanghel, prune, ridichi de luna si inca vreo cateva alimente care se bucura de privilegii, nu manca nimic cu mana. "Umoristul e moralist" Iata ce scria George Calinescu, in 1934, la aparitia cartii "Tamaie si otrava": "Aproape pretudindeni se dezlantuie o jovialitate care da o umilitate de ton diferitelor atitudini si care ne indreptateste sa afirmam ca Al. Va recomandam si: Gastronomie cu Pastorel Teodoreanu: Reteta de pilaf sub plapuma, ideal pentru gospodinele cochete sau grabite Sa-nchinam un paharel pentru bunul Pastorel!

acum 98 luni (19 Dec 2015)

Intr-una din cartile sale, "Gastronomice", aparuta postum in 1974, in stilul sau inconfundabil, Pastorel Teodoreanu a reusit sa surprinda gastronomia traditionala. Pe langa retetele imortalizate in cartile sale, care constituie referinta si desfatare pentru exigentele oricarui cititor, Pastorel prezinta si un cod al bunelor maniere: ce sa faci ca sa reusesti sa-ti impresionezi musafirii la masa, dar si cum sa te comporti atunci cand esti musafir. Toate sfaturile sunt, evident, in aceeasi nota de umor inconfundabil cu care ne-a obisnuit in lucrarile sale.

Iata cele 20 de reguli de bun-simt care ar trebui respectate de fiecare dintre noi pentru a fi o gazda perfecta sau un musafir civilizat:

1. De aceea, trebuie sa-i dai tot timpul impresia ca te simti onorat ca a primit sa petreaca un ceas sau doua sub acoperisul dumitale. Nu te aseza niciodata la masa inainte ca doamna gazda sa fi luat loc. Cand te asezi, aseaza-ti scaunul in asa fel incat, razimandu-te de speteaza, bustul sa-ti ramaie perfect vertical. Doamna in aceasta pozitie e de neconceput. Cand esti la masa, ca si cand esti calare, numai asa trebuie sa le tii. Daca toti convivii ar tine coatele pe masa lasand la o parte latura estetica, pentru banchete ar trebui construite mese kilometrice, cu microfoane si haut-parleur. Du mancarea la gura, nu gura la mancare. Nu duce paharul la gura inainte de a te fi sters (servetelul nu-i un ornament) si cu atat mai putin daca n-ai terminat mestecarea. Urmele de alimente pe pahar sunt dezgustatoare. Nu introduce cutitul in peste (afara de cazul ca ti s-a pus tacam special), nici in tocatura. In ambele cazuri furculita si o bucatica de paine sunt suficiente. Serveste-te de lingurita cu care ai sa mananci oul.

Branza, dupa ce o tai, o asezi pe paine si-o duci la gura! In nici o imprejurare si sub nici un motiv nu baga cutitul in gura: e fioros! Branza, dupa ce o tai, o asezi pe paine si-o duci la gura (cearca n... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro