Bunele maniere la masa. Care este pozitia corecta a corpului cand mancam si cand nu trebuie sa spunem "pofta buna"

Bunele maniere la masa. Care este pozitia corecta a corpului cand mancam si cand nu trebuie sa spunem

Distanta mare dintre corp si farfurie sta la originea tuturor greselilor care se comit la masa, scrie Aurelia Marinescu in "Codul bunelor maniere astazi". In urma extraordinarului succes al cartii, autoarea, Aurelia Marinescu (licentiata a Facultatii de Limba si Literatura Romana), a fost invitata sa vorbeasca la radio si la televiziune, sa dea interviuri, sa scrie in reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, sa tina cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice a Universitatii Bucuresti.

acum 39 luni (13 May 2017)

Distanta mare dintre corp si farfurie sta la originea tuturor greselilor care se comit la masa, scrie Aurelia Marinescu in "Codul bunelor maniere astazi". Pentru a evita o serie de gafe este esential sa tinem cont de cateva reguli, incepand de la pozitia pe scaun si pana la scobitul in dinti. Daca scaunul e prea departe de masa, e inerent sa ne patam, oricat de atenti am fi. In masura posibilului, partea de sus a corpului nu trebuie sa se miste cand ducem ceva la gura, se apleaca numai capul. Trebuie sa stea pe langa corp, fara insa sa exageram si sa intepenim intr-o pozitie nefireasca. Nu exista nici o exceptie de la aceasta regula. O vom trece in dreapta cand terminam de taiat cate o bucata de friptura, de pilda. La sfarsitul unui fel de mancare, in farfuria care trebuie luata punem paralel cutitul si furculita, cu dintii in jos. In timp ce mancam, tinem tacamul deasupra farfuriei, fara sa-l ridicam prea mult in aer si mai ales fara sa gesticulam cu el. Lingura se tine ca un creion, intre degetul mare si cel aratator, si o dirijam cu ajutorul celui mijlociu si al incheieturii mainii. Cand folosim furculita, o intoarcem cu dintii in jos, pentru a o putea infige in bucata pe care o ducem la gura. Cand bem, pastram tacamul in farfurie: furculita la stanga, cu dintii in sus si cutitul la dreapta, cu lama sub curbura furculitei. Daca farfuria e goala si punem tacamurile incrucisate, e semn ca dorim sa mai fim serviti din felul respectiv. La masa trebuie evitate zgomote ca: plescait, sorbit, ciocnitul tacamurilor de vesela, oftaturi. Indepartarea resturilor ramase intre dinti nu se face la masa, in prezenta tuturor, ci la baie. La sfarsitul mesei, servetul se aseaza langa farfurie, fara a-l impaturi ca la inceput. Daca adoptam o pozitie corecta la masa, nu este nevoie sa intindem servetul pe genunchi. Pentru a incepe sa mancam si sa bem, asteptam ca stapana, respectiv stapanul casei sa dea tonul. Mancarea este servita de gazda, de un personal calificat s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro