Bunatatile de pe masa boierilor din Moldova, acum 250 de ani: o pasare care nu se mai consuma in zilele noastre, scoici

Bunatatile de pe masa boierilor din Moldova, acum 250 de ani: o pasare care nu se mai consuma in zilele noastre, scoici

Despre ospetele boieresti, in special din secolele XVII-XVIII si inceputul secolului al XIX lea, sunt informatii documentare destul de bogate, furnizate atat de autohtoni, printre care domnitorul Dimitrie Cantemir sau celebrul document din perioada domniei lui Constantin Brancoveanu, sub forma unei carti de bucate, cat si de calatorii straini in Tarile Romane, mirati de ritualul nobilimii autohtone. Speciile de animale domestice, crescute pe domeniu si mai apoi consumate de boieri, erau primitive fara ameliorari si incrucisari rasiale, pentru o mai buna productie de lapte sau in acest caz de carne. Chefurile tineau ca-n povesti - trei zile si trei nopti Cum se distrau bogatii in "splendidul targ de provincie al Botosaniului": de la salile de bal frecventate de regii Romaniei la teatrele particulare si beraria lui Buca

acum 65 luni (20 May 2015)

Despre ospetele boieresti, in special din secolele XVII-XVIII si inceputul secolului al XIX lea, sunt informatii documentare destul de bogate, furnizate atat de autohtoni, printre care domnitorul Dimitrie Cantemir sau celebrul document din perioada domniei lui Constantin Brancoveanu, sub forma unei carti de bucate, cat si de calatorii straini in Tarile Romane, mirati de ritualul nobilimii autohtone. Majoritatea documentelor vorbesc despre chiolhanuri si petreceri ale boierilor din Iasi, Bucuresti sau chiar de la ospetele domnesti. Prea putine informatii sunt furnizate despre traiul si alimentatia boierilor de provincie si cu atat mai putin aceste ospete sunt atestate de marturii arheologice. Resturi de o importanta majora In anul 2003, la conacul de la Calinesti, apartinand marii familii boieresti Miclescu, au fost efectuate sapaturi arheologice de catre arheologul Muzeului Judetean Botosani, Eduard Setnic. Acesta sustine ca bucatile de os pot da indicii pretioase asupra alimentatiei boierilor care au locuit la conac in perioada secolelor XVIII- inceputul secolului XIX. Arheologii au efectuat sapaturi arheologice la vechiul conac Miclescu de la Calinesti FOTO 4botosani.ro "Ele apar destul de semnificative, pentru a se putea evidentia care era alimentatia carnata a celor care au locuit in conac. Nu putem da insa nici un indiciu cu privire la hrana de origine vegetala, care era si ea desigur folosita", precizeaza profesorul doctor Sergiu Haimovici, intr-un articol dedicat acestor descoperiri in revista de specialitate "Forum cultural", numarul 2 din 2005. In total au fost gasite in jur de 250 de resturi osoase. Studiindu-le, istoricul botosanean a observat ca acestea au urme de rupere si taiere, existand certitudinea ca sunt resturi alimentare, de la ospetele boieresti. Mancare de lux, dar si bucate traditionale Printre resturi au fost remarcate cochilii de scoici. Istoricul Haimovici crede ca boierii de la Calinesti preferau asemenea delicatese, avand in vedere si in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro