Bunatati manastiresti facute de calugarul Efrem, vestitul bucatar al Derventului

Bunatati manastiresti facute de calugarul Efrem, vestitul bucatar al Derventului

Talentul sau este imprimat pe toate bucatele gustate de fratii sai de la manastire, dar si de pelerinii sau turistii care vor sa experimenteze traiul monahal. Felul doi este usor: iahnie de fasole, pilaf de orez, tocanita de cartofi, salata de cruditati din belsug. La masa de la Dervent au luat loc cei 18 calugari, mireni veniti in vizita, localnici, muncitori care lucreaza la ridicarea noii manastiri, grupuri de turisti care au vrut sa-si petreaca sarbatorile la manastire. Lucru minunat este ca aceasta Lumina, invizibila de obicei pentru noi, oamenii pacatosi, s-a facut vizibila si surprinsa in fotografie, pentru a ne intari in credinta si evlavie fata de sfintii mucenici si fata de toti sfintii. Lumina era si mai inainte, si este si acum, si a fost prinsa de aparatul de fotografiat in chip minunat, ca o binecuvantare dumnezeiasca pentru evlavia si cinstirea Sfintilor Mucenici ce se faceau atunci. A urmat si Facultatea de Arte Plastice de la Universitatea Ovidius din Constanta, iar de curand a avut vernisajul unei noi expozitii de pictura la Galeriile Fondului Plastic, "In cautarea luminii".

acum 73 luni (24 Apr 2017)

"Bucatareala Derventina" isi intituleaza calugarul Efrem preparatele care nu contin niciodata carne. Aceasta perioada este incarcata de sarbatori si de semnificatii religioase - Izvorul Tamaduirii, Duminica Tomii, Sfantul Mucenic Gheorghe, Pastele Blajinilor. Meniul acestor zile pregatit de calugarul-bucatar este alcatuit din sarmale din carne peste (fitofag) cu afumatura, oua rosii, cozonac traditional, sprot afumat, mancare din naut cu orez, tochitura de ciuperci, bors pescaresc. "Doar cateva ispite", a comentat calugarul Efrem Bandarica, care si-a serbat recent, la 8 aprilie, ziua de nastere, implinind 34 ani. Staretul i-a spus: "Tu te vei ocupa de mancare. Cand s-a apucat de bucatarit, femeia care pregatea mancarea de la manastire l-a incurajat: "Las' ca asa ardeam si eu oalele la inceput, cand m-am maritat".

Au trecut 17 ani de atunci. Acum, calugarul Efrem Bandarica este artistul din bucataria austera de la Dervent, manastirea din coltul de sud-vest al Dobrogei. Talentul sau este imprimat pe toate bucatele gustate de fratii sai de la manastire, dar si de pelerinii sau turistii care vor sa experimenteze traiul monahal.

Efrem este omul culorilor si in bucatarie, si in atelierul de pictura. Calugarul foloseste rar ulei, desi are camara plina de toate soiurile, daruite de oameni.

Pentru felul intai gateste cate sase caldari de ciorba pe zi. Felul doi este usor: iahnie de fasole, pilaf de orez, tocanita de cartofi, salata de cruditati din belsug. Dar de credinciosii care le calca pragul, Efrem are grija intotdeauna, sa nu-i tina flamanzi. Pentru Pasti a avut de vopsit 1.500 de oua. La masa de la Dervent au luat loc cei 18 calugari, mireni veniti in vizita, localnici, muncitori care lucreaza la ridicarea noii manastiri, grupuri de turisti care au vrut sa-si petreaca sarbatorile la manastire.

Bucatarul de la Dervent nu gusta din mancare in timp ce o gateste.

Minu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro