Bulimia, boala care distruge vieti. Fetele tinere sunt cele mai predispuse

Bulimia, boala care distruge vieti. Fetele tinere sunt cele mai predispuse

Autodeprecerea, printre primele simptome Primele simptome care ar trebui sa ne dea de gandit, potrivit specialistilor, sunt disforia (tristete inexplicabila, indispozitie, pana la agresivitate), autodeprecierea, tulburarile de concentrare, pierderea interesului, lipsa de speranta, tulburarile de somn si ganduri suicidare. Este o boala , mascata, ascunsa de multe alte simptome si care distruge ce este frumos si sanatos in perceptia personala a propriei vieti, a corpului si formei fizice, in primul rand si ulterior deterioreaza sanatatea fizica si psihica si capacitatea de a te bucura de viata", conchide psihologul Radu Pomohaci.

acum 68 luni (28 Jan 2017)

Bulimia, ca si anorexia, desi par a fi tulburari fiziologice, fiind evidente modificarile de greutate, sunt, totusi, tulburari emotionale. "Termenul se refera la episoade de supraalimentare masiva, consumul unei mari cantitati de alimente intr-o perioada scurta de timp cu senzatia pierderii controlului", explica psihologul Radu Pomohaci.

Totusi, exista o anume categorie de persoane care sunt predispuse la aceasta tulburare. Pacientul tipic pentru sindromul bulimic este tanara in jurul varstei de 20 de ani, care se plange de comportamentul alimentar si pierderea controlului asupra acestuia; alimentarea haotica poate ocupa cea mai mare parte a timpului sau si gandurile sale sunt setate pe mancare, diete si forma sa fizica", explica psihologul. "Episoadele bulimice, spontane sau planificate, sunt insotite de indigestie alimentara, ingestia rapida si fara placere a alimentelor, senzatie coplesitoare de dezgust de sine, disforie, panica, autoculpabilizare.

Desi ar putea parea ca au o viata absolut normala, in realitate, gandirea persoanelor afectate de bulimie este fixata pe alimentatie. "Starea mentala a bulimicilor este caracterizata prin faptul ca dezvolta o insatisfacte legata de ponderea actuala si de forma corporala. Continutul gandirii este marcat de preocupari pentru alimente si greutatea ponderala", mai explica psihologul Radu Pomohaci.

Factorii de stres, favorizanti in aparitia bulimiei

Aparitia bulimiei este favorizata de unii factori de stres. "Conflictele sexuale, inceputul sau sfarsitul unei relatii afective majore, o geografica, schimbari majore si confuzante in viata, o pierdere, un deces, o instrainare sau o separare de un membru al familiei sau de un prieten important", enumera psihologul cateva dintre situatiile care pot duce la aparitia acestei tulburari. Pe langa asta, mai arata el, sunt factori subiacenti, reprezentati de dificultati cronice sau de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro